baldasar hos rafael vitez boban 9. bojna skejo

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar danas je na briefingu s novinarima, odgovarajući na pitanja o svom odlasku na otkrivanje spomenika pripadnicima IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”, izjavio kako je otišao odati počast onima koji su se borili u hrvatskim odorama i bili dio regularnih snaga Republike Hrvatske, te da bio to opet ponovio.

“Nisam se kandidirao da budem uobičajeni političar. Onaj koji se slijepo drži smjernica i ne skreće ni lijevo, ni desno. Obaveze svih političara bi trebale biti promjene, pogotovo tamo gdje se loše živi. Konačno je došlo vrijeme da se oslobodimo okova prošlosti. Treba otvoreno reći kako i među tim momcima ima antifašista. Ja na otkrivanju spomenika nisam vidio nikakvo ustaško znakovlje, niti je tko uzvikivao takvo što”, kazao je gradonačelnik Baldasar najavivši pri tom da će branitelje pozvati da zajedno odaju počast partizanima palim u Drugom svjetskom ratu i otkrio kako je i prošle godine dio branitelja to već napravio.

Baldasar na udaru zbog spomen-obilježja HOS-u

Dodao je kako mu je bilo najlakše ne otići na to otkrivanje spomenika, no da mu to nije palo napamet jer je vrijeme da netko pokuša pomaknuti granice na način da više ne moramo govoriti kako ne valja raditi štetu na račun drugih manjina.

Gradonačelnik nije želio komentirati tekstove objavljene na jednom portalu u kojem ga se na uvredljiv način proziva zbog njegove nazočnosti na otkrivanju spomenika poginulim braniteljima HOS-a. “Ne želim komentirati tekstove onih autora koji vas prvo izvrijeđaju, a da vas ništa ne pitaju. Mislim da je to ispod civilizacijske razine”, odgovorio je.

Na upit novinara da komentira izjavu predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca koji je kazao kako očekuje distanciranje od poruka kojima se promovira NDH, Baldasar je rekao da se on apsolutno distancira od bilo kakvog oblika ustaštva, no da to ne znači da neće razgovarati sa svima onima koji su bili branitelji i poginuli za ovu zemlju.

Autor: Sloboda.hr/HRT