HOS 1

Spomenik u Ulici Ruđera Boškovića, uz veliki broj HOS-ovaca, te pripadnika ostalih borbenih postrojbi, te osnivača HOS-a Dobroslava Parage, otkrio je Stopostotni ratni vojni invalid Ivica Miletić, teško ranjen 1993. na Svilaji

Stopostotni ratni vojni invalid Ivica Miletić, teško ranjen 1993. na Svilaji, otkrio je spomen obilježje poginulim bojovnicima IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban” na platou u Ulici Ruđera Boškovića u Splitu. Pomogli su mu ratni zapovjednici bojnici Miće Ćuk i Jurica Jukić. Spomenik je napravio Damir Jakšić s Brača, a svečanosti otvaranja pridružio se Marko Perković Thompson i Dobroslav Paraga, vrhovni zapovjednik i osnivač HOS-a.

U svom je govoru Paraga kritizirao politiku Europske unije.

– Manjinske skupine u Hrvatskoj trebaju imati jednaka prava kakva imaju Hrvati u zemljama u kojima su oni manjine. Zemlja je u depresiji, nezaposlenih je sve više, mladi napuštaju Hrvatsku, a u idućoj školskoj godini u prvim razredima bit će 5.700 učenika manje. Hrvatski branitelji ne smiju dopustiti da se Hrvatska ponovno okupira iznutra i izvana, ne smijemo šutke promatrati gay paradu u kojoj se zloupotrebljava hrvatska policija, ne smijemo gledati kako se uništava hrvatski nacionalni identitet.

536cb8321799427d43868d4f

Hrvatski branitelji moraju poštivati samo onu garnituru koja će štititi hrvatske nacionalne interese – poručio je Paraga.

Pukovnik Marko Skejo, predsjednik Udruge IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”, i jedan od ratnih zapovjednika ove legendarne postrojbe, kroz koju je prošlo 2.500 bojovnika, a svoj je život položilo 46 vitezova, u emotivnom je govoru istaknuo žrtvu koju hrvatski narod i branitelji i danas prolaze:

– Krist je za nas trpio i ostavio nam primjer da idem njegovim stopama. Mi danas živimo u svijetu velikih nepravdi. Oni isti koji su i Boga našega razapeli, opet i danas ponovno ubijaju naše vitezove, gaze nam čast, ponos i dostojanstvo kako bi nas ušutkali, ponizili i uništili.

Ali mi se ne bojimo, mi smo Kristovi apostoli, mi hrvatski domoljubi, mi za dom spremni vitezovi stojimo pred ovim spomenikom i poručujemo svima njima kako iza svake korizme dolazi Uskrs. Pobijedili smo u Domovinskom ratu, pobijedit ćemo i u miru i urediti Hrvatsku kakvu su sanjali hrvatski ratnici – istaknuo je Skejo, popraćen burnim pljeskom.

IX bojna HOSa 2

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja istaknuo je kako je u doba rata IX. bojna HOS-a bila jamstvo ostalim hrvatskim braniteljima da neće biti uzmaka, a istaknuo je i kako je na današnjim političarima da grade što bolju Hrvatsku u kojoj će svi biti sretni i zadovoljni. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar kazao je kako IX. bojnu HOS-a poštuje iz dva razloga.

– Prva stvar zbog koje ih cijenim je ratni put koji su prošli, ali iznad svega cijenim čast s kojom su se borili jer nije lako u ratu ostati čovjek. Druga stvar zbog koje vas cijenim je ova inicijativa da se postavi spomenik poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a. I danas su nam potrebni branitelji kako bismo izgradili bolju Hrvatsku. Kao da do današnjeg dana nije bilo dovoljno želje da slavimo svoje ratne postrojbe, nadam se da će ovaj dan, koji se slavi i kao dan pobjede nad fašizmom, postati tradicija u kojoj ćemo se sjećati naših ratnih uspjeha – rekao je Baldasar.

536cb9ff179942d41f868f71

Odluku o postavljanju spomen obilježja u sjećanje na 46 poginulih pripadnika IX. bojne HOS-a donijelo je splitsko Gradsko vijeće u mandatu Željka Keruma, a u realizaciji je pomoglo i aktualno Vijeće. Blagoslovio ga je don Tomislav Ćubelić.

– Pokušavaju nas uvjeriti da je hrvatska država nastala slučajno, kao da ne znamo brojiti mrtve. Hrvatska država je nastala na krvi, patnji i boli. Ne trebamo čekati da se sve odluke važne za Hrvatsku donose iz gradova koji počinju na “B”, Hrvatska ima dovoljno ljudi koji će je znati voditi – zaključio je Tomislav Ćubelić.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Svečanosti otvaranja spomenika nazočili su i general HVO-a Željko Glasnović, bivši pripadnik Legije stranaca i zapovjednik prve akcije na Kupresu 1992. na kojoj je i ranjen na Kupreškim vratima, Anto Đapić, komodor Ivica Tolić, pukovnik Ivan Mršić, dopredsjednik Udruge 4. gradijske brigade, Ivica Glavota, predsjednik Udruge specijalne policije BATT-Split, Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge veterana 72. bojne vojne policije Split, Ivica Bubić, predsjednik Udruge veterana 158. brigade i 6. domobranske pukovnije, Mario Tomasović, predsjednik splitske Hvidre, Stanko Vladušić, tajnik Udruge veterana 141.brigade HV-a, te Ante Banović, predsjednik Udruge veterana 114.brigade HV-a.

Posebno je uz groglasan pljesak i ovacije pozdravljen Damir Markuš, pripadnik HOS-a iz Kutine, inače legendarni vukovarski borac.

536cb7bb1799424e3c868db7

Na ovom predivnom kamenom spomeniku uklesana je snažna poruka:

Pod ovim svetim znakom
i hrvatskim barjakom
vitezovi krv su lili
i slobodu iznjedrili
Živima u Čast!
Mrtvima u slavu,
prolazniče pogni svoju glavu

536cb7d71799424e3c868dd7

Nakon otkrivanja spomenika u Domu HV-a u Lori održana je svečana akademija na kojoj je prikazan dokumentarni film Petra Malbaše o ratnom putu IX bojne HOS-a koji je oduševio sve prisutne. Komodor Ivica Tolić iskoristio je akademiju kako bi najavio da će se 16. svibnja u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, prvi put nakon Domovinskog rata, održati Sabor na kojem će se okupiti 2000 delegata. Tada će se, dodao je, potpisati i Povelja o suradnji sa studentskim udrugama i Povelja o suradnji s klubovima iz Australije i Novog Zelanda.

– Branitelji nisu nesposobna masa s kojom se manipulira, već su sposobni napraviti ono što se od njih očekuje, a to je urediti Hrvatsku i napraviti od nje zemlju za koju su se borili. Ne zanimaju nas podjele na lijeve i desne, na sjever i jug, zanima nas samo Hrvatska koja ima svoje ciljeve na svim poljima – zaključio je Tolić.

Izvor: Dalmacijanews.hr