terasa na cvjetnom trgu

Zbog svega, Gradu Zagrebu prijete tužbe, a gradonačelnik Milan Bandić je odlučio i da će kazniti one koji su izdali dozvolu.

Demontaža još uvijek nije počela, nadstrešnice su još uvijek tu. Gradonačelnik je kazao kako vremena ima do sutra navečer.

Zbog ovog arhitektonskog rješenja pobunila se i sama struka. O ovoj temi u Dnevniku Nove TV progovorio je Rene Lisac iz Društva arhitekata Zagreb.

Kako ove nadstrešnice utječu na vizuru Cvjetnog trga?

Kod njih nije tema kako su kvalitetno ili estetski izvedene. Njihov volumen i pozicija remete određene vizure na fasade koje stvaraju identitet ovog prostora.

Što je problematično s njima? Što narušavaju u ovom prostoru?

Njihova pozicija u odnosu na pravoslavnu crkvu. Ali ne samo vizure, nego njihova pozicija koja remeti javno korištenje prostora, urbane opreme i slobodno kretanje po samom trgu.

Je li ova konstrukcija napravljena po propisima? Mogu li ljudi ovuda nesmetano prolaziti? Znamo da su vikendom tu velike gužve.

Njihova pozicija između dvije nadstrešnice je značajno suzila taj prostor. S obzirom na to da u pristupnim ulicama postoji veliki broj terasa i komercijalnih sadržaja, ukupna komunikacija na trg je definitivno smanjena. To može biti problem u slučaju nekih većih manifestacija koje su tradicionalne na ovom trgu.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevnik.hr