Ante Pranić

 

Objavljujemo članak Ante Pranića, predsjednika Gradskog vijeća Vrgorca, o pokušajima HDZ-ovih portala da ga se diskreditira u domoljubnoj javnosti. Pranićeva Nezavisna lista mladih je na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Vrgorca ostvarila nevjerojatnih 33%, porazivši HDZ i SDP.

Zaista mi je žao što građani Vrgorca moraju svakodnevno gledati prizore blaćenja mojega imena i prezimena po raznim portalima. Kako se vrijeme izbora u Vrgorcu bliži, sve više na svjetlo dana izlaze razne podvale, najčešće na osobnim razinama, dirigirane od strane pojedinih krugova iz redova političkih protivnika. Na razne načine siju mržnju između susjeda, prijatelja i građana. Siju mržnju jer su odgojeni u mržnji i očito samo to znaju. Davno je jedan mislilac rekao: „Borbu za bolje sutra je stvorila priroda, a istina je rodila mržnju koju je pronašao čovjek.“ Očito iznošenje istine ne odgovara pojedincima pa su odlučili manipulirati javnost lažima.

Kao čovjek rođen 1987. godine, koji živi u 2015. godini, s pogledom uperenim u 2021., zaista mi nije jasno zašto pojedinci truju ovaj grad, truju ovo društvo terminima nekih bivših sustava. Broje se krvna zrnca na sve strane umjesto da se traže rješenja za bolje sutra – rješenja za budućnost. Rješenja koja će Vrgorac pokrenuti, a krajnje je vrijeme da konačno postanemo grad s tendencijom većeg broja rođenih u odnosu na umrle.

"Torcida Vrgorac"  na Marakani

“Torcida Vrgorac” na Marakani

Na kraju, u vremenu kojekakvih izbora, kod nas Hrvata poteže se često pitanje – „A gdje si bio ’91.?“ Povijesnom srećom pripadam naraštaju koji može na to pitanje samo sa ponosom odgovoriti: „Bio sam mali, zapravo toliko mali da nisam shvaćao ozbiljnost situacije, smješten kod bake i djeda, dok mi je otac bio na južnodalmatinskom ratištu.“ Poruka ove rečenice je upravo na promjeni naraštaja, a time i promjeni pitanja, koja bi danas trebala biti znatno drugačija – usmjerena prema budućnosti. Rat – ratnicima, povijest – povjesničarima, ideologija – demagozima, a budućnost ljudima koji žive ne u 1941. ili 1991., nego u 2021., jer ipak će moje dijete, kao i djeca mnogih drugih živjeti u 2021. godini.

Toliko o terminu „zvezdaš“ i sličnim ideološkim povijesnim terminima koji će sigurno biti aktualni u vremenu izbora, a služe samo za skretanje očiju javnosti sa stvarnih problema. Nadam se samo da Dragan Džajić nije izbrisao natpis „Torcida Vrgorac“ iz svečane lože sa beogradske Marakane kojeg smo ostavili kao suvenir prilikom posjeta Beogradu. Zločesti politički protivnici bi trebali znati da i za hrvatski suvenir s imenom Vrgorca na Marakani treba imati muškosti.

U našem kratkom političkom djelovanju dokazali smo svoju nezavisnost dva puta nakon izbora. Smatramo da politika nije trgovanje. Trn smo u oku i HDZ-u i SDP-u. Imamo viziju i jasan cilj, volju i želju da udahnemo novi život posrnulom Vrgorcu. Ideološke rasprave koje vode u slijepu ulicu prepuštamo našim političkim protivnicima. Trenutno smo usmjereni u izradu realnog programa kojeg ćemo ubrzo predstaviti građanima Vrgorca. Vrgorac – grad budućnosti, a ne grad prošlosti.

Autor: Ante Pranić