Ukupno sedam afganistanskih migranata i jedan švedski državljanin uhićeni su u dvije policijske akcije u vezi sa slučajevima silovanja, pri čemu je jedan od osumnjičenika radio za dobrotvornu organizaciju za integraciju azilanata.

Prva serija uhićenja izvršena je sredinom prošlog mjeseca, a uslijedila su uhićenja brojnih dodatnih osumnjičenika u lipnju. Svi koji su uhićeni bili su stari između 20 i 26 godina, a većina ih je živjela u Östersundu u Švedskoj, navodi se u izvješću online novina Nyheter Idag.

Smatra se da su se seksualni napadi događali između prvog i drugog tjedna mjeseca svibnja, iako se policija suzdržala od dijeljenja svih pojedinosti slučaja s novinarima.

Međutim, to je zaustavilo određene pojedinosti o osumnjičenima da ne izlaze na vidjelo.

Očigledno, jedan od muškaraca koji su uhićeni prethodno je osuđen za napad dva puta – jednom u 2014., i ponovno 2015. godine – dok se za drugog čovjeka navodi da je bio zaposlen u dobrotvornoj organizaciji za integraciju tražitelja azila po imenu Hej främling (hrv. “Hej stranac”) koji ga je nakon toga saslušao o uhićenju.

Iz spomenute “dobrotvorne” organizacije – u nedavno objavljenoj izjavi – rekli su sljedeće o uhićenju njihovog bivšeg radnika: “Mi imamo nultu toleranciju u pogledu kriminala, tako da smo ozbiljni u vezi s tim.” Dobrotvorna organizacija opisuje sebe kao organizaciju koja nastoji integrirati švedske azilanate kako bi sudjelovali u različitim vanjskim i sportskim aktivnostima.

Voditeljica dobrotvorne organizacije, Maria Svensson Wiklander, spomenula je da su bili svjesni da je bivši radnik prethodno osuđen za zločin prije ovog posljednjeg uhićenja, ali je ustrajavao. “Svi su vrijedni prilike. To je također nešto što pretpostavljamo u našem poslu, da treba im dati drugu priliku da se izvuku iz kriminala i zlostavljanja.”

Prošlog mjeseca, prema izvješću švedskog lista Aftonbladet, gotovi svi pojedinci koji su osuđeni za grupna silovanja u Švedskoj su migrantskog porijekla.

Ali Aftonbladet nije jedini medij koji je došao do ovog zaključka. Godine 2018. švedski tabloid Expressen također je došao do istog zaključka nakon izvješća druge studije.

Tabloidni pregled slučajeva grupnog silovanja u Švedskoj pokazao je da je 32 od 43 muškarca osuđenih za grupna silovanja tijekom 2016. i 2017. godine rođeno u inozemstvu, od kojih se osam rodilo u Švedskoj s roditeljima koji su rođeni u inozemstvu.

Podaci švedske nacionalne televizije također su otkrili da je 58% muškaraca osuđenih za silovanje ili pokušaj silovanja u posljednjih pet godina rođeno u inozemstvu.

Činjenica da glavne političke stranke u Švedskoj nisu uspjele poduzeti značajne akcije u vezi s pitanjem kriminala silovanja od strane migranata dovela je do porasta potpore naroda desničarskim populističkim Švedskim demokratima.

Na švedskim općim izborima 2018. godine, Švedski demokrati osvojili su 17,5 posto glasova i osigurali 62 mjesta u parlamentu, što ga čini trećom najvećom strankom u zemlji.