bathroom-15612_640

Aditiv triklosan pronađen je u mnogim proizvodima koji se koriste u kućanstvu, kao što su sapun, pasta za zube ili šampon. Unatoč širokoj rasprostranjenosti i korištenju, znanstvenci su identificirali potencijalno ozbiljne posljedice dugotrajne izloženosti ovoj kemikaliji. Istraživanje je naime dokazalo da je triklosan kod laboratorijskih miševa uzrokovao fibrozu jetre i karcinom. Fibroza jetre je stanje koje tijekom vremena može ‘prerasti’ u cirozu koju pak može uzrokovati zatajenje rada jetre.

Znanstvenici ističu da su njihova otkrića relevantna i za ljude, s obzirom na proces koji su proučavali tijekom studije. Triklosan je inače pod posebnom paskom u SAD-u, jer je objavljeno da može poremetiti hormone i narušiti kontrakcije mišića.

Stručnjaci su zabrinuti s obzirom na to u kolikoj se mjeri triklosan koristi, a nekim istraživanjama u SAD-u pronađeni su njegove tragove u 97 posto majčinog mlijeka kod žena koje su dojile, te u čak 75 posto testiranog urina.

Nakon više od četiri desteljeća istraživanja u SAD-u nema nikakvih dokaza da triklosan, aktivni sastojak mnogih antibakterijskih sapuna, gelova za ruke i vlažnih maramica, nudi ikakve dobrobiti za zdravlje. Pogotovo ne ništa više od običnog sapuna i tople vode. Jedan od glavnih problema je to što su antibakterijski sapuni usredotočeni na bakterije, dok većinu bolesti, kao što su gripa i prehlada, uzrokuju virusi, prenosi Magazin.hr.