north-korea-soldie_2328076b

Obzirom na svakodnevne medijske članke o stanju u Sjevernoj Koreji, čovjek bi pomislio da svi Sjevernokorejci žele što prije pobjeći iz te tamnice i nikada ni pomisliti o povratku natrag. No, očito situacija i nije baš takva. Naime, nostalgija i bol jer im nedostaju najmiliji tjera neke od prebjega iz Sjeverne Koreje da se vrate natrag kući. No Seul im to ne dopušta, a rizik od kazne po povratku je ogroman, prenosi Worldcrunch.

Son Jeong-hun pobjegao iz Sjeverne Koreje prije više od 10 godina. Otad je pomagao drugima da pobjegnu u Južnu Koreju. Mnogi su ostali iznenađeni kada je ovaj 49-godišnjak najavio da se želi vratiti kući, u Sjevernu Koreju.

U Južnoj Koreji povrataku Sjevernu Koreju protuzakonit

‘Nitko nikada prije nije tražio da se vrati u Sjevernu Koreju. Vlada je priopćila da nema načina da se vratim, da je to protuzakonito. Rečeno mi je da mi u najmanju ruku treba poziv iz Sjeverne Koreje ako je želim posjetiti’, kazao je Son.

Son kaže da je bolestan i da želi vidjeti svoju obitelj u Pjongjangu još jednom prije nego što umre. Također je bankrotirao, nije mogao vraćati kredite i izgubio je stan. Kaže kako sada žali što je došao u Južnu Koreju.

vodja_sj_korea

Većina prebjega žele se vratiti

‘Ja ne izmišljam, 80 od ukupno 100 prebjega kaže da bi se vratilo u Sjevernu Koreju kako bi bili sa svojim obiteljima, kada ne bi postojala kazna. Otišli bi natrag, čak i kad bi to značilo da će živjeti samo na kukuruznoj kaši’, dodao je Son Jeong-hun.

Nakon što je javno izjavio da se želi vratiti, zabranjen mu je odlazak iz zemlje. No neki drugi prebjezi uspjeli su naći put natrag kući. Tijekom prošle godine, nekolicina prebjega bila je prikazana na sjevernokorejskoj televiziji. Kazali su kako ih je južnokorejska vlada namamila obećanjima o novcu. Ali je na kraju napuštanje domovine ispalo loša odluka.

Son kaže da mu te snimke daju osjećaj da sigurno neće biti kažnjen ako se vrati.

‘Proveo sam 36 godina života u Pjongjangu, radio sam za vladu, znam kako stoje stvari tamo. Ja ne očekujem da bi me pozdravili raširenih ruku. Pod Kim Jong-ilom pobjegle su tisuće ljudi, ali mislim da bi me sadašnji režim htio iskoristiti da pokaže kako se stvari mijenjaju na bolje, da Kim Jong-unova vlada radi’, smatra Son.

Neki tvrde da se oko stotinu sjevernokorejskih prebjega vratilo natrag u domovinu. No prema podacima južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja, to je učinilo tek njih 13, od kojih se troje ponovno vratilo u Južnu Koreju.

Koo Byoung-sam nalazi se na čelu programa preseljenja u Ministarstvu. On kaže kako prebjezi imaju različite razloge za povratak u Sjevernu Koreju. ‘Možda ih je Pjongjang uvjerio u to ili osjećaju nostalgiju prema svojoj obitelji, a neki se možda nisu prilagodili na život ovdje’, smatra Koo Byoung-sam.

‘Oni moraju platiti 2.000 dolara onima koji su im pomogli da prebjegnu. I iako su primili 40.000 dolara od vlade, moraju platiti kaparu za stan ili za neke druge stvari, tako da im ne ostane puno novca’, dodaje.

Zbog nezaposlenosti i neuspjelih pokušaja za pokretanjem biznisa, žive na dug. A to nije život kakvom su se nadali.

Autor: F.Č./tportal.hr
Izvor: Reuters
Foto: telegraph.co.uk/Reuters