hunger-413685_640

Među brojnim savjetima o zdravoj prehrani kriju se i laži u koje smo skloni vjerovati. Često iza takvih savjeta stoje zablude, loša istraživanja i pohlepne tvrtke koje svoju ruku pokušavaju zavući još dublje u vaš novčanik.

1. Zasićene masti su loše za vaše srce

Čitav život slušate kako je hrana s visokim udjelom masti loša za srce i kolesterol. Maslac, kreme, sirevi, odresci i meso vode vas prema neizbježnom srčanom udaru. A zapravo, to može biti daleko od istine. Studija koja je objedinila 21 istraživanje u rasponu od gotovo 14 godina, u kojima je sudjelovalo više od 350.000 ljudi od kojih je njih 11.000 imalo srčane bolesti, pokazala je da ne postoji korelacija između konzumiranja zasićenih masti i bolesti srca.

2. Morate jesti 5 obroka dnevno da biste smršavjeli

Poslovica ‘jedite prije nego što ogladnite i zaustavite se prije nego ste puni’ kao da je zaludjela mnoge osobne trenere i stručnjake i to traje već desetljećima. Ali, istraživanja su pokazala da češća konzumacija jela ne djeluje pozitivno na osobe koje većinu vremena provode sjedeći. Jednostavno rečeno, osim ako niste sportaš ili vježbate intenzivno više od 6 do 8 sati tjedno, nećete izgubiti kilograme sljedeći ovu metodu. Važnije je puno što jedete nego kad ili koliko puta jedete.

3. Ugljikohidrati debljaju

Mnogi imaju grižnju savjesti nakon što uz doručak pojedu kruh ili tost. Ali, trebate li zaista brinuti o lošem učinku ugljikohidrata na vaš struk? Ako ćete ostatak dana jesti palačinke ili čokoladice kao međuobrok, da, vjerojatno ćete se udebljati. Ali ako jedete žitarice koje su minimalno obrađene, ne biste trebali osjećati grižnju savjesti. Sve dok ugljikohidrate konzumirate onako kako treba, nećete se debljati, već će vam doći kao energetski poticaj koji trebate.

4. Voćni sok je zdrav

Unatoč tome što većina voćnih sokova sadrži zdravo povrće i voće, to ih ne čini zdravima. Biste li pojeli voće navedeno na etiketi da ga netko stavi ispred vas? Biste li pojeli pet naranči koje je trebalo iscijediti da bi se napravio sok? Ili dvije banane, jabuku, mango i breskvu, sve ono što se nalazi u smoothieju? Vjerojatno ne. Kad je u pitanju ispijanje sokova tijelo reagira drugačije. Nije potrebno žvakati. Tu je ta hrpa tekućine i posljedice. Ali problem nije u voću, problem je u fruktozi (šećeru) u njemu. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji pokazalo je da povećana konzumacija fruktoze može povećati količinu masnoće u tijelu što donosi hrpu negativnih učinaka na tijelo. Da bi došli do toga potrebno je puno voća, ali voćni sokovi mogu vas do negativnih posljedica dovesti puno brže. Radije se držite vode i čajeva.

5. Namirnice s niskim udjelom masti su zdrave

Već je navedeno da zasićene masti i nisu tako loše za vaše srce. A što je s namirnicama s niskim udjelom masnoća? Kad se u preradi hrane uklanjaju ‘masti’ (ili šećer u nekim slučajevima), proizvod napune kemikalijama. Većina njih su štetne za tijelo, a najveći krivac je aspartam. Aspartam je naziv za neenergijsko, sintetično visoko intenzivno sladilo. Stoga je za vaše zdravlje i vaš struk bolje da odaberete punomasnu opciju.

6. Brojanje kalorija je iznimno važno

Svako brojanje kalorija koje ste ikad napravili bilo je krivo. Svaki dan u kojem ste čitali naljepnice, brojali kalorije i fokusirali se na njihov unos i računanje, sve je to bilo uzaludno. Na kraju dana brojanje kalorija ne znači ništa jer nisu sve kalorije jednake. 500 kalorija od odreska je daleko bolje za vas od 500 kalorija od čokolade. Jedno od njih je zdrav i hranjiv obrok, pun esencijalnih minerala, vitamina i masti, a drugo je čokolada.

7. Biljno ulje i ulje od sjemenki je zdravo

Sve što je rafinirano i vrlo obrađeno je nezdravo. Isto se može reći za ulje od sjemenki, biljna ulja i margarin s kojim kuhate. Ovi se proizvodi se nude kao jedan od načina da smanjite rizik od nastanka šećernih bolesti. Nude se kao zdravija opcija punomasnih jestivih ulja. Ali, činjenica je da zapravo mogu uzrokovati sve probleme koje bi zapravo trebali riješiti. Istraživanja su pokazala da se rizik od bolesti srca povećava zbog visoke razine polinezasićenih masti kao što je Omega-6.

Izvor: Goweloveit.info/Magazin.hr; Foto: Pixabay