Do početka XXII. Zimskih olimpijskih igara, koje će se u ruskom Sočiju održati od 7. do 23. veljače, preostalo je još samo 5 dana.

Ivica

Na otvaranju će zastavu nositi Ivica Kostelić. Ivica će biti naš peti barjaktar od stjecanja nezavisnosti, a tu čast čak u tri navrata imale je njegova sestra ujedno i najuspješnija alpska skijašica u povijesti ZOI, Janica Kostelić.
Inače, prvi nositelj hrvatske zastave bio je klizač Tomislav Čižmešija, na ZOI 1992. u Albertvilleu, dok je ta čast 1994. u Lillehammeru pripala skijašu Vedranu Pavleku. Janica je zastavu nosila na trima uzastopnim igrama, u Naganu 1998., 2002. u Salt Lake Cityu te 2006. u Torinu.
Na prošlim olimpijskim igrama 2010. godine, u kanadskom Vancouveru, hrvatsku zastavu nosio je biatlonac Jakov Fak koji je osvojio brončano odličje u utrci na 10 km, a u Sočiju će nastupiti za Sloveniju.

Trener i otac ponajboljeg hrvatskog skijaša Ivice Kostelića, Ante Kostelić postavlja stazu kombinacijskog slaloma, koji je na programu 14. veljače i stazu druge vožnje specijalnog slaloma koji je na programu 22. veljače. Ante je inače poznat po postavljanju vrlo zahtijevnih staza, a nedavno su se skijaši žalili na njegovu postavku slaloma u Kitzbuhelu. Nadamo se da će Ivica znati iskoristiti ovu veliku priliku, iako se čini kako u zadnje vrijeme i nije u najboljoj formi.

Ivica2

Uz Kostelića će u kombinaciji u Sočiju nastupiti i Natko Zrnčić-Dim, osvajač brončane medalje u kombinaciji sa Svjetskog prvenstva 2009. u Val d’Isereu, koji je ove sezone bio treći u kombinaciji za Svjetski kup u Wengenu, dok će u slalomu uz Kostelića i Zrnčić-Dima voziti još Dalibor Šamšal i Matej Vidović.

Zimske olimpijske igre nikad nisu bile toliko atraktivne. Naime, ovogodišnje izdanje nudi četiri nova sporta, četiri nove discipline i 12 zlatnih medalja više. Slopestyle je jedan od debitanata, a održava se u skijaškom i snowboard formatu. Cilj ove discipline je izvesti što atraktivnije trikove. Što su skokovi raznovrsniji, pri većim visinama, natjecatelju dobiva više bodova.
Također, debitirat će i halfpipe na skijama. U ovoj se disciplini natjecatelji spuštaju niz skakaonicu posebnog oblika, te uzduž nje u zraku izvode akrobacije. Cilj je biti što atraktivniji, ali i što precizniji pri dočeku nakon skoka.
Skijaški skokovi bili su jedan od osam sportova na prvim Zimskim olimpijskim igrama davne 1924. u Francuskoj. Međutim, u Sočiju će imati drugi debi, jer će po prvi puta medalje biti podijeljene i u ženskoj konkurenciji. Pravila nije teško objasniti, cilj je skočiti što dalje.
Osim ova četiri sportska debija, prvi puta ćemo gledati natjecanja i u četiri nove discipline: paralelnom snowboard slalomu, mješovitim štafetama u biatlonu i bobu, te mješovitom timskom umjetničkom klizanju.

tumblr_mjyea7OEUq1qfqo89o1_1280

Za više informacija iz svijeta sporta – klikni like

Poznati su svi hrvatski sportaši i sportašice koji će nastupiti na XXII. zimskim olimpijskim igrama.
Hrvatsko olimpijsko izaslanstvo sastoji se od 37 članova, od kojih su 11 sportaši koji će se natjecati u alpskom i nordijskom skijanju te snowboardu, potvrđeno je na sjednici Vijeća HOO-a.
Najbrojniji će biti alpinci sa osam predstavnika: Ivica Kostelić, Natko Zrnčić Dim, Dalibor Šamšal, Filip Zubčić, Matej Vidović i Sebastian Brigović, te Sofija Novoselić i Andrea Komšić.
U skijaškom trčanju nastupit će Vedrana Malec i Edi Dadić, a u snowboardu Morena Makar.
Najviše se očekuje od Ivice Kostelića i Natka Zrnčića Dima.
Na žalost, naš bob četvorosjed s pilotom Ivanom Šolom nije uspio izboriti plasman na svoje četvrte ZOI. Dosad su nastupili na ZOI u Salt Lake Cityu, Torinu i Vancouveru.

ZOI2

Autor: Z.P.
Foto: Facebook / Ivica Kostelic Official
FIS