hajduk manchester united

Na današnji dan prije trideset pet godina, u sklopu priprema za četvrtfinalne oglede Kupa prvaka, Hajduk je ugostio Manchester United. Pred trideset tisuća ljudi na novoizgrađenom Poljudu nanio je Hajduk ‘Crvenim vragovima’ najteži poraz u međunarodnim utakmicama. Momčad Tomislava Ivića porazila je engleske velikane s visokih 6 – 0, a ako je vjerovati onima koji su tamo bili, mogli su Englezi primiti i drugu polovicu duzine. Momci Roya Atkinsona, mahom reprezentativci Škotske i Engleske. nisu nalazili rješenja kako zaustaviti tada još aktualne prvake Jugoslavije.

Povodom ove lijepe obljetnice portal Nogometplus.net napravio je intervju sa Zlatkom Vujovićem, jednim od najmlađih aktera te utakmice.

Nogometplus: U kakvom vam je sjećanju ostala utakmica protiv Manchester Uniteda?

– Iskreno govoreći, utakmice se jako slabo sjećam. Bio sam mlad igrač i svima nama u mislima je bila utakmica s Hamburgom. Tek sam prije par godina postao svjestan čega sam bio sudionik kada sam šetajući poljudskim hodnicima vidio novinski članak utakmice.

Nogometplus: Zaista je Hajduk bio snažan ako se pobjeda nad viceprvacima Engleske s velikim brojem reprezentativaca smatrala uobičajenom?

– Nama je u tom trenutku bilo svejedno tko nam je dolazio. Bilo je pripremno razdoblje, imali smo dobru momčad, igrali četvrtfinale Kupa prvaka i nije nam bilo važno dolazi li nam u goste Solin ili Manchester United. Svi smo jedva čekali zaigrati protiv Keegana, Kaltza, Hrubescha i Buljana tako da je ova utakmica bila kao i svaka druga prijateljska.

hajduk manchester united

Nogometplus: Ipak ste ušli u povijest Hajduka, ali i Manchester Uniteda.

– Tako je ispalo, da. Bez obzira na karakter na utakmice, uvijek je lijepo pobijediti velike momčadi. Manchester United je kao i danas, i tada bio velik klub. Lijepo je biti sudionikom nečega što se prepričava i danas, trideset pet godina poslije.

Još jedna od zanimljivosti ove utakmice je da je umjesto našeg sugovornika u igru ušao stariji brat Zdravka i Zorana Mamića, Ante Stojan Mamić.

Hajduk je igrao u sastavu: Budinčević, Primorac, Krstičević, Luketin, Zoran Vujović, Rožić, Zlatko Vujović (Mamić), Mužinić, Cukrov, Đorđević (Bogdanović) i Šurjak, a pogotke su zabili Primorac u 22. i 58. minuti (oba s bijele točke), Krstičević u 33., Mužinić u 40., Zlatko Vujović u 57., a točku na i stavio je Bogdanović u 81. minuti.