zvonimir šeparović bujica pupovac vesna teršelič Predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta (HNES) Zvonimir Šeparović sinoć je gostovao na Osječkoj TV i pridruženim televizijama u emisiji Bujica u sklopu koje je govorio o nedavnoj kaznenoj prijavi koju je protiv njega podigla predsjednica Documente Vesna Teršelič.

Teršelič je HNES etički osudio za “izdaju zemlje”, zbog čega je Šeparović nedavno završio na obavijesnom razgovoru u zagrebačkoj policiji. Pojasnio je i zašto je HNES, osim Vesne Teršelič, etički osudio i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić. Osvrnuo se i na HNES-ovo jučerašnje otvaranje postupka za vođenje etičkog postupka protiv Josipa Broza Tita i jugoslavenskog režima zbog počinjenja velikih zločina koji ne zastarijevaju.

“Predsjednica Documente Vesna Teršelič kazneno me prijavila policiji jer se bojala da je etička presuda Hrvatskog nacionalnog etičkog vijeća – prijetnja, istaknuo je Šeparović, objasnivši da HNES svojom optužbom želi podsjetiti javnost na “sramotne geste koje je učinila zemlji u kojoj živi”.

“Ne znamo ništa o njoj, osim da tvrdi da je Slovenka i da zajedno s ljudima iz Documente i pridruženim udrugama osporava ovu državu, tvrdi da je nastala na zločinu, negira agresiju i traži da se ukine naziv Domovinski rat. Kojim pravom može stranac sa svojom grupom zahtijevati da se ime Domovinski rat promijeni u ime Ratni sukob”, pita se Šeparović.

Naglasio je da predsjednica Documente za kaznenu prijavu nije imala pravnih temelja, no obavijesni razgovor se ipak dogodio. “Bio sam poprilično uznemiren jer to nije poziv na sladoled u neku zagrebačku slastičarnu, nego poziv u policiju koja uvijek djeluje zastrašujuće”, prisjetio se Šeparović, no naglasio je da je kriminalist s kojim je razgovarao bio iznimno korektan te da je razgovor protekao, kako je istaknuo, u pozitivnoj atmosferi.

Komentirao je Šeparović i tvrdnju Sindikata policije da se ne slaže što je Zvonimir Šeparović uhićen. “Moje uhićenje bila je represivna mjera, policija me nije ni pismeno obavijestila i nije se pozvala na činjenicu koji je bio povod obavijesnog razgovora”, rekao je Šeparović te dodao da ne očekuje ispriku ministra unutarnjih poslova, ali bi zbog etičkih razloga bilo dobro da to on i učini.

Na pitanje zašto predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca “iritira kad udruga Žene u Domovinskom ratu u Hrvatskom saboru prikažu film Sunčica”, Šeparović je ocijenio da Pupovac “možda nema čistu savjest”.

“Smatram da je Pupovac velika nevolja za Hrvate, ali i za Srbe u Hrvatskoj kao etnički saborski zastupnik od čega i živi. On je obrazovan, ali jednostrano, ružno i etički opasno nastupa protiv Hrvatske. On je cijelo vrijeme u oporbi i ne propušta ni jednu priliku to istaknuti. Sjetite se kako je reagirao na Glavaševo unošenje selotejpa ili kad je stavio žutu traku na ruku kako su nekad Srbi nosili u nacističkoj Njemačkoj – pa nisu Srbi u Hrvatskoj danas u takvom položaju!”, naglasio je Šeparović.

Osvrnuo se i na medijske istupe čelnika Srpske pravedne stranke Nenada Vlahovića u kojima je Vlahović iznio dokaze o financijskim malverzacijama i monopolizaciji pozicije predstavnika Srba u Hrvatskoj. “Optužbe nisu došle od strane hrvatskih jastrebova, kako bi rekao Pupovac, nego od njegovog bivšeg suradnika. Vlahović je dobar hrvatski i politički građanin jer želi učiniti nešto ispravno, odnosno raščistiti stvari s Pupovcem”, ocijenio je Šeparović te otkrio da se istražuje i Vojislav Stanimirović koji je, kako tvrdi, na dan pada Vukovara izjavio da je “konačno pala ustaška bolnica u Vukovaru”. “Šteta da Srbi nemaju prave predstavnike u Hrvatskoj jer oni to i zaslužuju”, zaključio je Šeparović.

Predsjednik HNES-a osvrnuo se i na etičku tužbu protiv bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

“Još u socijalizmu je kao saborski zastupnik ustao protiv deklaracije o pravu na hrvatski jezik, no najveći njegov propust je taj što je bio lažni svjedok u Haagu. Tamo je govorio protiv svoje zemlje i predsjednika Franje Tuđmana”, podsjetio je Šeparović.

HNES je zatražio jučer na sjednici u Europskom domu od Sabora da usvoji zakon o zabrani isticanja Titovog imena i isticanju simbola.

“Tito je bio diktator. Ne može se dogoditi u Njemačkoj da neko mjesto nazove ulicu po po Hitleru jer je to prošlo vrijeme i jer je ta osoba odgovorna za jedno krvavo i crno razdoblje u našoj povijesti”, istaknuo je Šeparović te objasnio da je HNES predložio Saboru da se ukine zakonom mogućnost da se ulica ili trg u hrvatskim mjestima zovu po bivšim zločincima jer nije dobro da to zavisi o povjerenstvu grada ili županije.

Šeparović se začudio i Milanovićevoj izjavi da je “Tito najbolje što je Hrvatska imala”.

“To je velika zabluda i čudi me da pravnik srednjih godina, koji je mogao pročitati i čuti da je Tito uvršten na listu 10 najvećih zločinaca 20. stoljeća, to ne zna”, naglasio je.

Osvrnuo se Šeparović i na srpsko zahtijevanje rehabilitacije Draže Mihajlovića i Dragiše Vasića.

“To su koincidencije koje nisu slučajne. Cijela priča s rehabilitacijom je zastrašujuća za nas i pravo je čudo da antifašisti ne prosvjeduju protiv toga. Odjedanput je četništvo dobilo pravo građanstva i to je vrlo opasno. Na vlasti u Srbiji je četnički vojvoda Nikolić koji je u Hrvatskoj bio dio srpskih postrojbi i koji je ubijao. Ne treba nam takav susjed koji donosi drugi memorandum u kojem tvrde da gube bitke u ratu, ali dobivaju u miru te zagovaraju povratak krajine sa Kninom ili da se Republika Srpska pripoji Srbiji – to je protivno međunarodnom pravu i politici zdravog razuma”, ocijenio je Šeparović.

O Vesni Pusić je pak rekao da ne može postati glavna tajnica UN-a jer “nema kapaciteta i pozitivnih djela iza sebe” te dodao da je “ova država ne smije podržati u tome” zbog njenih tvrdnji da je “Hrvatska izvršila agresiju na BiH…”.

Naglasio je da i je nogometaš Joe Šimunić nepravedno kaženjen zbog pozdrava “Za dom spremni” jer je “pozdravio Hrvatsku oduševljen u znaku pobjede”.

Izvor: Bujica/Direktno.hr