hrvoje klasić, trg maršala tita, titoFoto: HRT

Sedam puta mijenjao je ime. Hoće li i osmi put? Zagrebački Trg maršala Tita mogao bi postati Trg Republike Hrvatske. Gradonačelnik Bandić pristao na promjenu. Konačnu odluku donosi Gradska skupština. O tome su na HRT-u u emisiji “Otvoreno” razgovarali Tomislav Jonjić, zastupnik u Gradskoj skupštini (Neovisni za Hrvatsku), predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, Franko Vidović iz SDP-a, povjesničar Hrvoje Klasić i predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Prvi dio emisije obilježilo je nadmetanje oko toga tko je prvi pokrenuo inicijativu za promjenu imena Trga maršala Tita.

Tomislav Jonjić kazao je “da ovo nije prvi put da se prisvajaju tuđe inicijative i predstavljaju kao vlastite”. Dodao je kako je HDZ imao dovoljno vremena za promjenu imena, kao i to da je 2009. njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Jasen Mesić, bio izričito protiv promjene imena.

“HDZ je na vlasti u još nekim gradovima u kojima postoje ulice i trgovi maršala Tita i ništa nisu učinili po tom pitanju. Jasno je da je HDZ u Zagrebu natjeran na ovu poziciju”, smatra Jonjić.

Na to mu je Andrija Mikulić odgovorio kako je HDZ prvi put inicijativu pokrenuo još 2013. godine, a drugi put 2016. “Nemate pravo prisvajati ekskluzivu da ste vi nešto pokrenuli”, kazao mu je.

Što se tiče Milana Bandića, Mikulić je rekao kako je HDZ jučer na Predsjedništvu gradske organizacije odlučio da će početi “razgovarati o potencijalnoj suradnji, ali ne i da će surađivati.”

“Mi smo 2011. pokrenuli tu inicijativu u Gradskoj skupštini, ali nismo dobili odgovor. Gradonačelnik je bio Milan Bandić”, nadovezao se potom Ivan Zvonimir Čičak. Njihov je prijedlog bio Sveučilišni trg. Na upit odgovara li mu ime Trg Republike Hrvatske, kazao je da je Bandić unaprijed “proglasio ludima one koji kažu da im to ne odgovara, što je vrlo demokratski.”

Žestoka rasprava razvila se između Tomislava Jonjića Hrvoja Klasića. Žustro su stali u obranu svojih stavova o Titu i antifašizmu.

“Tito ima svoje zasluge, kao i niz stvari koje treba apsolutno osuditi, ali doći će vrijeme kada će se govoriti i o 90-im godinama”, počeo je Klasić. “Znamo da ako pozivamo jednu osobu na zapovjednu odgovornost, onda treba gledati i druge- što se događalo nakon Oluje…”

“Ne može se uspoređivati Domovinski rat sa Titom i takozvanim antifašizmom. Njegova koncepcija antifašizma bila je boljševička. Zato od vas i vaših istomišljenika nije moguće čuti pozitivnu riječ o antifašistima koji su bili antikomunisti”, kazao je, između ostalog, Jonjić.

“Mislim da je ovo potpuno pogrešna inicijativa”, rekao je Franko Vidović. “Raspravljamo o čovjeku čiji je lik u hrvatskoj povijesti do ’45. nesumnjivo pozitivan.”

“Kad se već odričemo Josipa Broza Tita ili maršala Tita, hoćemo li se sa vremenom onda odreći i Dalmacije i Istre?”

Kazao je kako ne vidi razloga za preimenovanje trga, posebno zato što i u Europi i svijetu postoji niz trgova s njegovim imenom.

Emisiju pogledajte u cijelosti:

Izvor: Sloboda.hr/HRT