zoran vakula ljeto toplo vrijeme

Nakon prva dva tjedna lipnja koja su, očekivano, bila među najtoplijima u povijesti mjerenja na ovim prostorima u prvom dijelu lipnja, te većinom suha kao rijetko kada, ponegdje i nikada, u ovome će tjednu temperatura zraka biti zamjetno bliža prosječnoj za ovo doba godine. A u mnogim će mjestima biti i kiše. No, dugotrajnijeg hladnijeg i kišovitijeg razdoblja nema na vidiku.

Novi rekordi ili blizu njih!

Srednja temperatura zraka, i najviša i najniža, u razdoblju od 1. do 14. lipnja ove je godine većinom među četiri najviše od kada postoje mjerenja, na većini meteoroloških postaja DHMZ-a od sredine 20. stoljeća. Rekordna ostaje ona iz 2003. godine.

Čak je i na zagrebačkome Griču, gdje podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1881. godine, ovogodišnjih srednjih 30,5°C za prva dva lipanjska tjedna, odmah iza najviših 31,5°C iz 2003. godine, te ispred 29,2°C iz 1996.

Na splitskome Marjanu srednja je najviša dnevna temperatura zraka dosadašnjeg dijela lipnja malo manje ekstremna. Viša je bila 1979. i 1996. godine, te osobito 2003. Slično je i u primjerice Kninu.

zoran vakula ljeto toplo vrijeme

Vrući dani!

Broj vrućih dana, onih u kojima je najviša dnevna temperatura zraka 30,0°C i viša, već je gotovo posvudaveći od prosjeka na samo za prva dva lipanjska tjedna, nego za cijeli lipanj. Primjerice na Griču ih je ove godine već bilo 9, a u Kninu 10, odmah iza rekordnih 11 iz 2003.

A i u Rijeci je od ove godine rekordni broj vrućih dana od 1. do 14. lipnja –  11. Do sada je bilo 10. Naravno, iz 2003. godine! Pritom 4., 5. i 6. lipnja u Rijeci nikada u povijesti mjerenja nije bilo tako vruće na te dane kao ove godine.

Tople noći!

I broj toplih noći, onih tijekom kojih je najniža temperatura zraka 20,0°C i viša, u Rijeci je u dosadašnjem dijelu lipnja najveći do sada u tom razdoblju – 9, a do sada je bilo 7, iz 1996. i 2003. godine. U Splitu je više toplih noći od ovogodišnjih 11 do 14. lipnja bilo samo 1950. i 1979. – 13, te 1999. – 14.

zoran vakula ljeto toplo vrijeme

Suša!

Osim iznadprosječno visoke temperature, mnogima smeta i suša. I ona je iznimna, ponegdje i rekordna za ovo doba godine.

Na postaji Zagreb Maksimir, u ovome je lipnju, do jučer navečer, zabilježena samo poneka kišna kap. Ukupna količina oborine bila je manja od 0,1 mm ili litre po četvornome metru, i to ne samo u lipnju, nego i dulje – čak 19 uzastopnih dana, od 26. svibnja u 7 sati do 14. lipnja u 7h. Takvo što u ovom dijelu godine na toj postaji još nije zabilježeno. Štoviše, od 1. siječnja do 14. lipnja posljednji se put tako dugo sušno razdoblje dogodilo u 1998. godine, i to u veljači, kada takva pojava nije rijetkost kao što je u travnju, svibnju i prvom dijelu lipnja. Najkasnije slično do 14. lipnja zabilježeno je u svibnju 1979., te u travnju 1981. i 1968. godine.

I na postaji Rijeka do jučer u 7 sati tijekom lipnja je zabilježeno samo 0,0 mm oborine, kao 1996. i 1964. godine. A 18 uzastopnih dana s količinom manjom od 0,1 mm, kao ove godine, do sada nije zabilježeno potkraj svibnja i početkom lipnja.

Promjenljivo i svježije, pa ponovno…

Sljedećih će se dana temperatura zraka sniziti, gdjekad čak i na vrijednosti malo niže od višegodišnjih srednjih, ali već prema kraju tjedna i početkom sljedećega, ponovno će biti u porastu pa će i posljednje lipanjsko desetodnevlje vrlo vjerojatno biti iznadprosječno toplo. A prema najnovijim prognozama na vrućinu i manjak oborine u mnogim mjestima valja nam se pripremiti i u srpnju.

El Nino

A stručnjacima valja ispitati je li to još jedna posljedica djelovanja El Nina, pojave koja se događa u Tihom oceana i izravno ili ne izravno djeluje na neke dijelove svijeta. Najnovije izvješće o stanju i prognozama razvoja El Nina danas će objaviti Svjetska meteorološka organizacija.

…a najnovije podrobne prognoze za mnogobrojna hrvatska područja objavljivat će Tanja Renko, dipl. ing. u emisijama „Vrijeme“ na HTV1, nakon Dnevnika 1, 2 i 3, te u „Vrijeme na Drugom“ na HTV2 oko 21h, a pripremat će i prognoza za danas i sutra za mnogobrojne gradove Hrvatske i Europe, koje možete gledati na HTV4.

Autor: Zoran Vakula/HRT