zoran vakulaFoto: HRT

Nakon iznadprosječno toplog i većinom kišovitog početka veljače, tijekom kojeg je već ponegdje palo i blizu 400 litara kiše po četvornome metru, u ovome će tjednu biti hladnije, te od sutra uglavnom suho. No, u nekim će dijelovima Hrvatske biti i manjih odstupanja od navedenoga…

Danas će biti većinom oblačno, uz kišu, osobito na Jadranu i područjima uz njega često i obilniju, zbog koje su meteorolozi DHMZ-a objavili upozorenja i u europskom MeteoAlarm sustavu, a ista se mogu naći i u HRT Meteo – aplikaciji za pametne mobilne telefone, gdje su dostupna i najnovija izvješća HAK-a, uključujući i web kamere.

Osim kiše, i mjestimična olujna bura i jugo zaslužuju veću pozornost, a one koji planiraju prometovati gorskom Hrvatskom ne bi smio iznenaditi ni snijeg, koji će stvarati snježni pokrivač, već do ponoći i veći od 10 cm, pri čemu su mjestimice mogući i veći snježni zapusi. Tijekom dana će se snježna granica spuštati pa će snijega, uz stvaranje snježnog pokrivača, biti i u nekim nizinama, i to već večeras, te posebice u prvom dijelu utorka.

Već sutra će se razvedravati na Jadranu, a poslijepodne i u većini unutrašnjosti, pri čemu će tlak zraka rasti, atmosfera se stabilizirati. No, ponegdje su još moguće slabe oborine, osobito naleti snijega u četvrtak u kopnenom području, uz buru i mjestimice podno Velebita.

Temperatura zraka posvuda će biti niža nego u prošlom tjednu. Štoviše, u većini unutrašnjosti bit će oko nule, u Istri i Dalmaciji samo tijekom noći i jutra, a u sjevernijim krajevima i danju. Pritom valja upozoriti da će se u središnjoj, istočnoj i gorskoj Hrvatskoj temperatura zraka tijekom manje oblačnih noći i jutra bez vjetra ponovno spuštati i ispod -5 °C, ponegdje vjerojatno i ispod -10 °C, osobito u gorju. Za veljaču ništa neobično, ali nakon iznadprosječno toplog razdoblja možda nekima neugodno.

Na Jadranu će, napose srednjem i južnom, pad temperature biti manji pa će i dalje biti relativno toplo za ovaj dio godine, uz najčešću najvišu temperaturu zraka između 10 i 15 °C.

Još neke podrobnosti (ne)vremenu, ne samo danas i sutra, nego i u nastavku tjedna, uključujući i vikend, mogu se saznati i tijekom razgovora s meteorolozima DHMZ-a na Hrvatskome radiju, a i u emisijama Vrijeme, nakon Dnevnika 1, 2 i 3 na HTV1, te u Regionalnom dnevniku na HTV2, a i na HTV4 u emisijama Vrijeme svijet, Vrijeme Europa i Vrijeme Hrvatska, gdje postoje prognoze za mnogobrojna mjesta. Naravno, još više ih je, uključujući i neka planinarska odredišta – u HRT Meteo, gdje se može vidjeti i koliko je gdje palo kiše, kojom brzinom vjetar puše, pada li ili raste tlak…

Izvor: Sloboda.hr/HRT