godina 2014 najtoplija

Prema današnjem preliminarnom izvještaju Svjetske meteorološke organizacije (SMO), ova će godina vjerojatno biti jedna od najtoplijih, ako ne čak i najtoplija na svjetskom nivou.

Jedna je to od posljedica dosadašnje rekordno visoke globalne temperature površine mora i oceana, koja će iznad prosječne vrlo vjerojatno ostati i do kraja godine. Ona, uz druge čimbenike, pridonosi i ekstremnim vremenskim uvjetima kojegdje po svijetu – obilnim kišama, poplavama na jednom kraju, te ekstremnim sušama na drugom. Mnogobrojne od tih pojava doživljavali smo prošlih mjeseci, a i ovih dana, i na malom prostoru Hrvatske.

U preliminarnoj izjavi o stanju globalne klime, konačno izvješće planira se tek za ožujak 2015., kad se prikupe i analiziraju svi podaci, SMO (www.wmo.int) navodi kako će ova godina vjerojatno biti još toplija od do sada najtoplijih na globalnom nivou: 2010., 2005. i 1998. Razlike u njima su u samo nekoliko stotinki stupnja te različiti skupovi podataka mogu ukazivati na malo drugačiji poredak. No, bit je ista – proživljavamo jednu od 15 rekordno toplih godina, od kojih se većina dogodila u 21. stoljeću.

O klimi u Limi.

Pritom se predviđeni, ali većini jamačno ne i željeni scenarij klimatskih promjena prilično ostvaruje. Hoće li se nastaviti, znatno ovisi i o dogovoru koji se ovaj i sljedeći tjedan priprema na konferenciji o klimi u Limi, a koji bi konačnu potvrdu trebao dobiti 2015. godine, na konferenciji u Parizu. Među gotovo 200 zemalja čiji predstavnici sudjeluju u raspravi nalaze se, a neki će tek doći, i hrvatski predstavnici iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Poodrobnije o izvješću, područjima u svijetu koja su ove godine zahvaćena toplinskim valovima, poplavama, sušama, te o stanju stakleničkih plinova, kao i o smanjivanju arktičkog leda i povećanju antarktičkog, te izjave gospodina Michela Jarrauda, glavnog tajnika SMO, te gospođe Christiane Figueres, izvršne tajnice Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC), mogu se naći na https://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/pr_1009_en.html.

Autor: Zoran Vakula/HRT