ivo josipović ante josipović otac

Predsjednički kandidat Ivo Josipović sve je nervozniji, premda mu predizborne ankete idu u prilog te prema njima osvaja još jedan mandat. Sigurnost u pobjedu ugražava mu, mimo vlastite volje, otac Ante Josipović, kojim se proteklih dana bave nadležne institucije.

Naime, kako neslužbeno saznajemo od krugova bliskih DORH-u, nedavno su zaprimili zahtjev od Italije za izručenje Ante Josipovića. A sve to radi sumnje da je umiješan u ubojstvo obitelji Ševo. Uistinu, nagađanja ovoga tipa u hrvatskoj javnosti pojavljivala su se i prije nekoliko tjedana. Inače, Stjepan Ševo i supruga mu Tatjana te devetogodišnja Rosemarie okrutno su ubijeni pored Venecije 24. kolovoza 1972. godine.

Josipovićev otac, na kojega se pozivao pričajući o novoj pravednosti, rođen je u Baškoj Vodi nedaleko od Makarske 1925. godine. Završio je pravni fakultet te višu partijsku školu Đuro Đaković, a u vrijeme Drugoga svjetskoga rata bio je član partizanskoga odreda na Biokovu koji je kasnije prerastao u 11. dalmatinsku brigadu. Inače, to je brigada koja se spominje kod pokolja franjevaca na Širokom Brijegu, ali i zbog zločina nad ratnim zarobljenicima na Kočevskom Rogu. Po okončanju rata bio je jedan od čelnika OZNE u Vrgorcu. U medijima se moglo pročitati da je dva mandata rukovodio Golim otokom. Ante Josipović sa suprugom Milicom 1965. godine s obitelji seli u Zagreb. Godinu dana kasnije dobiva sina Ivu.

Klikni LIKE ako ste za lustraciju bivših komunističkih kadrova!

S druge strane Ševo je rođen 1937. godine, u mjestu nedaleko od Međugorja. Bez oca ostaje s osam godina, a ubili su ga partizani. Ševo iz Hercegovine emigrira 1966. godine te postaje politički aktivan, ali i povjerljiva osoba unutar hrvatskih emigrantskih krugova. Nakon sloma Hrvatskog proljeća Udba ga upisuje među opasnije vođe Hrvatskoga revolucionarnoga bratstva u Europi. Prema izvješćima suradnika Udbe Vinka Sindičića, Ševo je bio jedan od važnijih logističara HRB-a u Europi. Stjepan Ševo je sa ženom Tatjanom, rođenom 1946. godine u Varaždinu, i pokćerkom Rosemarie Bahorić, rođenom 1963. godine u Stuttgartu, živio u Stuttgartu.

Godine 1972. ova obitelj planirala je godišnji odmor provesti u Italiji, ali zloglasni Sindičić doznaje za njihove planove. Prema tvrdnjama svjedoka, s njima je 18. kolovoza 1972. godine doputovao u gradić San Dona di Piave kod Venecije gdje su odsjeli u pansionu Bar Ristorante Centrale. Sindičić je u pansionu prespavao samo jednu noć, a sljedećeg je dana vlakom otputovao u Trst – navodno na sastanak s roditeljima. Tjedan dana nakon toga, 24. kolovoza 1972. godine obitelj Ševo dolazi na željezničku stanicu u talijanskom gradiću gdje su dočekali budućeg ubojicu koji je iz Trsta doputovao vlakom. Na povratku s kolodvora Ševo se zaustavio na tržnicu kupiti voće. Piljarica Antonia Mazaletto kasnije je izjavila policiji kako se u vozilu nalazio muškarac s crnim naočalama. Obitelj Ševo i ubojica sporednom cestom krenuli su prema Veneciji. Kada je Ševo usporio, ubojica mu je ispalio tri hica u zatiljak, a ovaj je na mjestu preminuo. Automobil se zanio i sletio u jarak, a njegova supruga Tatjana zgrabila je ubojičin revolver trgajući prigušivač. Potom je ubojica s više hitaca usmjerenih prema njoj smrtno ranjava. Nakon toga dva hica ispalio je u glavu djevojčice Rosmarie, koju je također usmrtio. Prilikom napuštanja vozila vidio je da je Tatjana još živa pa je u njezino polumrtvo tijelo ispucao niz hitaca. Nakon toga je sjeo u auto koji ga je čekao te nastavio u pravcu Trsta.

>>> KAZNENA PRIJAVA PROTIV JOSIPOVIĆA: Prijeti mu pritvor i 12 godina zatvora!?

Poslije ubojstva obitelji Ševo talijanskim istražiteljima postalo je jasno da je ubojica pobjegao u Jugoslaviju. Dr. Salvatore Barba, policijski istražitelj iz Venecije tražio je od jugoslavenskih vlasti da dopuste da saslušanje Vinka Sindičića. Njegov zahtjev Okružni sud Rijeka odbio je s obrazloženjem da se Sindičić od 20. kolovoza 1972. godine nalazi kod majke u Opatiji i da on ima čvrsti alibi – željezničku kartu izdanu 19. kolovoza 1972. godine u San Dona di Piave kojom je doputovao. Udba mu je osigurala alibi. Slučaj je zaključen, a da ubojstvo nije riješeno. S obzirom na to da ovakvi teški zločini ne smiju pasti u zaborav, za slučaj su se zainteresirali i talijanski mediji jer je jedan od potencijalnih okrivljenika upravo otac Josipović. Stoga su, po svemu sudeći Talijani preko nadležnih hrvatskih institucija odlučili utvrditi istinu. Istinu s kojom je čini se dobro upoznat Ante Josipović.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr