zlatko hasanbegović Centar Simon Weisenthal židovi

“Sve je više poziva da hrvatska Vlada razriješi dužnosti ministra kulture. U suprotnom bi se Hrvatska mogla naći pod međunarodnim sankcijama”, piše u svom tekstu Israel National News optužujući hrvatskog ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića za antisemitizam.

Centar Simon Weisenthal je izrazio ”šok i indignaciju” na neke poteze i komentare koje je iznio ministar kulture Hasanbegović te su pozvali Vladu da ga smijeni s pozicije ministra, navodi list i nastavlja:

“U srijedu je Adriatic institut pozvao europske zemlje i SAD da pošalju jaku poruku, u vrijeme jačanja antisemitističkih pokreta u Europi, tako što će pritisnuti hrvatsku vladu da smijeni Hasanbegovića. Također su pozvali građane Europe i SAD-a da pišu svojim predstavnicima u potaknu ih na djelovanje”, piše Israel National News.

”Na jačanje antisemitizma u Europi, Hrvatskoj i na Balkanu mora se upozoriti od strane vođa”, kazala je Nataša Srdoč, jedna od osnivačica Adriatic instituta i Međunarodnog summita lidera.

Adriatic institut i Međunarodni summit lidera pozivaju na trenutačnu ostavku ministra Zlatka Hasanbegovića.

”Europska komisija, Europski parlament, europski nacionalni parlamenti i Kongres SAD-a bi trebali zamrznuti svu pomoć Hrvatskoj i revidirati sporazume Hrvatske s NATO-om i EU. Ove organizacije ne mogu surađivati s onima koji se bave revizijom povijesti i negiraju Holokaust u kojem je ubijeno 6 milijuna židova”, poručuju.

Joel Ananad Sam, suosnivač Međunarodnog summita lidera rekao je da bi strani veleposlanici u Zagrebu trebali dići glas protiv Hasanbegovića.

”Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović, koja je na mjesto predsjednice izabrana uz potporu HDZ-a, MOST i premijer Tihomir Orešković te zamjenik premijera Tomislav Karamarko moraju se držati odgovornima što šute o pojavi antisemitizma u Hrvatskoj”, kazao je on.

”Antisemitizam jača u Hrvatskoj što se vidi po izboru Hasanbegovića za ministra. No HDZ i Most odbijaju to priznati”, kazao je on, a piše Israel National News.

Izvor: Sloboda.hr/Israel National News/N1