željka markić frano čirko referendum preferencijalno glasovanje izborni sustav

Skupina udruga okupljenih u notornoj “Platformi 112”, koji mnogi nazivaju Platforma “Daj pare”, zatražila je u otvorenom pismu od mandatara Tihomira Oreškovića povlačenje nominacija dr. Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture i Mije Crnoje za ministra branitelja, te najavljuju kako će u petak organizirati prosvjednu akciju i konferenciju za medije ponavljajući svoje stavove zašto su navedeni ministri za njih neprimjereni članovi Vlade.

Na ovu se najavu osvrnula Željka Markić na svom Facebooku:

“PLATFORMA 112: OK JE BITI ISKLJUČIV MINISTAR DOK SU DRUGI ISKLJUČENI, A MI DOBIVAMO PRORAČUNSKI NOVAC

Ministarstvo kulture u 4 godine ministara Zlatar i Šipuša pretvorilo se u ministarstvo nekulture i propagande. Njegov (vrlo mali) proračun postao je bankomat lijevih, parapolitičkih udruga, portala, intendanata, režisera.

Na natječaju za potporu neprofitnim portalima 2014. godine je komisija u kojoj je sjedio tadašnji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva – Zdenko Duka – dodjelila više bodova portalu koji uopće ne postoji – Zlatne godine – nego portalu Narod.hr – jer je ovaj pokrenula udruga U ime obitelji.

Na pitanje kako se to moglo dogoditi – Duka je odgovorio: “Kad vaši dođu na vlast, onda ćete vi dobivati novac.”

Sad je drugi model djelovanja – iako “njihovi” nisu više na vlasti – treba nastaviti dobivati novac bez ikakvih kriterija – ovaj puta kako bi nova vlast dokazala da je “demokratična” i kako bi ju ove udruge plaćene da se bave demokracijom što manje napadale.

O dodjeljivanju sredstva nepostojećem portalu, članovima komisije koji dodjeljuju sredstva medijima za koje pišu i od kojih primaju honorar – UIO je obavijestila javnost i sve sudionike.

Prije dvije godine – sve udruge koje sada falsificiraju izjave Zlatka Hasanbegovića – nisu digle glas protiv korupcije i netransparentne dodjele novca poreznih obveznika.

Toliko o njihovoj zabrinutosti da je Zlatko Hasanbegović “kao osoba koja će imati moć određivati tko će u kulturi i medijima dobivati sredstva isključiva, a time i nepodobna za vođenje područja u kojem je sloboda izražavanja ključna pretpostavka stvaralaštva”.

Da procjenjuju da će im pomoći zadržati njihove privilegije – dobivati proračunski novac bez rada, čitanosti i doprinosa informiranju javnosti – bio bi im Hasanbegović i podoban i demokratičan – baš kao što su bili super zadovoljni sa smjenjenom ministricom Zlatar i ministrom Šipušom.

Ukidanje privilegija i dobivanja novca po stranačkim vezama te promicanje podobnosti umjesto sposobnosti – toga se boji ova ekipa”, napisala je Željka Markić.

Izvor: Sloboda.hr/Facebook