domaće voće i povrće organska hrana

Voćarima iz Neretve izvanredno je krenulo s izravnom dostavom mandarina kućama kupcima. Toliko da sada pregovaraju s tvrtkama za dostavu da im omoguće povoljnije cijene kako bi i cijene voća ostale iste, tri ili četiri kune za kilogram mandarina, po čemu su isti ili jeftiniji čak i od trgovačkih centara.

Potaknuti njihovim uspjehom, vidimo da i drugi povrćari i voćari već godinama zaobilaze trgovačke lance, posrednike i prekupce koji nameću svoju maržu i druge troškove, često dvostruko veće nego što za voće i povrće plaćaju proizvođačima.

Posljednjih dvadeset godina tako rade Mario i Dario, braća Bunjak, koji na imanju u Gračanima blizu Zagreba uzgajaju vrlo raznolik spektar voća i povrća, a zahvaljujući plastenicima, voćnjaku i suradnji s drugim imanjima, bogatu ponudu imaju cijele godine. Od kelja i kupusa, karfiola, rikole, svih vrsta lisnatog, korjenastog i plodovitog povrća do gljiva i svježeg lokalnog i egzotičnog voća, putem web-stranice Bunjakovih treba ih samo nazvati i njihov oslikani kombi stiže na kućnu adresu kupca. I tako već dvadeset godina, priča Mario, jedan od poduzetne braće.

“Na dva imanja uzgajamo vrlo različitu listu voća i povrća pa često znamo pozvati stalne kupce da dođu kod nas u goste i pogledaju kako to radimo, da se uvjere u kvalitetu proizvoda koje im dostavljamo. Uskoro ćemo napraviti i webshop, tako da što više olakšamo naručivanje”, kaže Mario.

Slično radi obitelj Starčević u Dubrancu kod Velike Gorice, gdje bračni par Emanuel i Lada uzgajaju sve što jednoj prosječnoj obitelji treba za prehranu tijekom cijele godine, a počeli su s kokoši hrvaticama za proizvodnju jaja i mesa. Na prostranom imanju od dvadeset hektara imaju dovoljno mjesta pa kokoši šeću po pašnjaku, a to se sigurno vidi i na kvaliteti jaja i mesa. Starčevići imaju stalne kupce prema kojima se odnose kao prema svojim pretplatnicima.

“Početkom siječnja dogovaramo narudžbe za cijelu godinu, sve do prosinca pa svaki mjesec nekoliko puta dovozimo u grad košare našim kupcima kućama. Sada u jesen u košari su jabuke, kiseli kupus, orasi, lješnjaci, kesteni, koke, jaja, preko ljeta bude najobilnije, uglavnom sve sezonski. U proljeće dostavljamo dva puta mjesečno, uglavnom onako kako se dogovorimo”, kaže Emanuel, na čijim web-stranicama se vidi i kako koke žive i cijelo imanje.

U Stankovićima u Dalmaciji OPG Jakoliš svoje voće i povrće razvozi po cijeloj regiji, od Splita, preko Šibenika do Zadra, a po potrebi i u Zagreb.

‘Minimalna količina je sto kuna da bi dostava bila besplatna. Nama to nije bitno samo radi novca, nego želimo da nam kupci budu zadovoljni. Neki su spriječeni, neki rade ili su bolesni, a mi želimo da imaju kvalitetnu hranu i da nam ostanu kupci. Cijena je ista kao i na tržnici’, kažu na OPG-u Jakoliš.

Krasan vrt napravila je i obitelj Popović u Križu nedaleko od Zagreba. Ponuda se sastoji od tjednih i jesenskih košarica. Popovići u ranojesenskoj nude ovo za sto kuna: poriluk 1 kg – 20 kn, kelj glavica – 10 kn, kesten 1 kg – 15 kn, jabuke 1 kg – 10 kn, blitva 1 kg – 10 kn, tikva butternut oko 1 kg – 10 kn, pastrnjak 3 komada – 10 kn, salatni miks (mlada salata, potočarka, rikola) 100 g – 10 kn, ružmarin vezica – 5 kn. Ukupno 100 kuna. Od svih mogućih vrsta voća i povrća na web-stranicamamože se složiti vlastita košarica koju će vam Popovića dostaviti kući.

“Od bodulskih noviteta imamo pašmansku kvasinu, lucmarin (domaći sapun od ružmarina i zelene gline) i kremu za lice od smilja. Sve redom nositelje oznake HOP”, pohvalio se Igor, vlasnik imanja.

Sličnih proizvođača postoji u cijeloj Hrvatskoj, a dovoljno je pogledati oglasnik i potražiti najbliže. Na Njuškalu pretežno se oglašavaju oni specijalizirani za određene kulture, na primjer veće količine krumpira, jabuka, mandarina, češnjaka i svih drugih povrćarskih i voćarskih vrsta. Odličan web-projekt je finoteka.com gdje je poljoprivrednik Hrvoje Kolman objedinio bazu više od dvije tisuće oglasa i proizvođača, s kojima se može dogovoriti dostava kući.

Otkrio nam je da se kupci često dogovore da ih više naruči izravno od proizvođača malo veće količine, tako da smanje trošak transporta. Recimo, limun se na finoteka.com nudi po 15 kuna za kilogram, a to je južnodalmatinski najsočniji limun. Šteta bi bilo od voćara na primjer s Hvara tražiti da to malo limuna šalje u Osijek, ako se može sakupiti desetak susjeda i naručiti odjednom 100 kilograma.

Nakon što je jučer buknuo interes za mandarinama na nekoliko stranica na Facebooku, gdje su neretvanski voćari ponudili svoje mandarine po tri kune za kilogram s dostavom kućama, stvar se dalje razvija. Jednu stranicu napravila je finoteka.com i kada su vidjeli da se mandarine rasprodaju kao da ih nikada nije bilo, a broj lajkova (interes korisnika te društvene mreže) popeo se na 60 tisuća, odlučili su se na razvoj projekta. Pregovaraju s jednom većom transportnom tvrtkom da im se pridruži i po cijeloj zemlji zajedno razvoze južno voće.

Izvor: Tportal