Zupanijski

Trojica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, Mirko Korelija, Miroslav Peškir i Ranko Šimunlija, danas su na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđeni na kazne od pet i pol godina zatvora zbog ubojstva zarobljenog hrvatskog vojnika Mladena Brlekovića 5. kolovoza 1995.

Sudac Tomislav Juriša kazao je obrazlažući presudu da je iskazima svjedoka utvrđeno kako su Korelija, Peškir i Šimunlija, tijekom operacije Oluja, iz zatvora u Banskom Grabovcu izveli zarobljenog pripadnika XII. Domobranske pukovnije Hrvatske vojske, odveli ga u šumu nedaleko mjesta Miočinovići te ga automatskim puškama ubili iz neposredne blizine, prenosi Narod.hr.

Brleković je prije toga nuđen za razmjenu, no u pomutnji koja je nastala tijekom Oluje nadređeni ‘krajinski’ zapovjednik navodno je svojim podređenima kazao “radite što hoćete, vodite ga, ubijte ga…”.

Upravo iz tih riječi koje su svjedoci izgovorili tijekom suđenja sudac je zaključio da su optuženici mogli i ne izvršiti zapovjed jer je “okruženje bilo u kaosu”, a strukture srpske paradržave u rasulu.

No, upravo je “situaciju na terenu”, koja je kod optuženika mogla izazvati smanjenu kritičnost i nemogućnost racionalnog promišljanja, sudac uzeo kao jednu od olakotnih okolnosti pa su Korelija, Peškir i Šimunlija dobili kazne tek pola godine više od zakonom predviđenog minimuma.

Postane li današnja presuda pravomoćna osuđen trojac, zbog suđenja u odsutnosti, neće moći izdržavati kaznu u Srbiji gdje sada žive, a dođu li u Hrvatsku imaju pravo na novi postupak.