novac sdp provizija komadina sabo

Drug Komadina stao je u obranu druga Sabe jer je i sam sudjelovao u njegovim aktivnostima, pitanje je koje se nedavno aktiviralo po vukovarskih kuloarima.

Ne laje pas zbog sela, nego radi sebe stara je poslovica kojoj je SDP-ov primorsko-goranski župan Zlatko Komadina dao novi značaj. A novi značaj upakirao je u rečenicu; pojavu osuditi, druga Sabu spasiti. Riječi su to koje je Komadina izgovorio u rujnu prošle godine, kada je bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo nepravomoćmno osuđen na 16 mjeseci zatvora radi podmićivanja Gradskih vijećnika Grada Vukovara. Grupa vukovarskih SDP-ovca, a odbačenih iz stranke, mjesecima je pokušala govoreći javno o problemima u Partiji riješiti iste, ali umjesto demokracije dogodilo se suprotno. Istjerani su iz istog tog SDP-a jer im se nije vjerovalo. Upozorilo je njih nekoliko na malverzacije s osiguranjem djece koja su trebala besplatno ljetovati, radi loše socijalnog statusa. Kako se u svakoj hrvatskoj priči krije pokoja slučajnost, tako ju je i u ovoj teško izbjeći. Naime, djeca su besplatno trebala ljetovati upravo u županiji druga Komadine, da se poslužimo njegovim rječnikom. Zapitati se s toga s pravom valja je li i drug Komadina bio uključen u proces organizacije toga ljetovanja? Je li čovjek koji pretendira na čelo SDP-a iz toga izvukao materijalnu korist? U procesu organiziranja ljetovanja krije se veliki financijski nesrazmjer između prikupljenog novca za osiguranje – 120 kuna po djetetu i uplaćenog 7,18 kuna po djetetu. Stoga treba postaviti pitanje je li i u čijim je džepovima završila ta razlika? Postoji li mogućnost da je dio kolača podijelio i Komadina?

Sa svim malverzacijama, tvrdi naš dobro upućeni izvor, upoznat je i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. No, spoznaje o upitnim i mutnim ljetovanjima posjeduje i novi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. Nije jasno zašto su sporni predmeti druga Sabe godinama stajali u ladicama pa se naš sugovornik pita je li ta rotacija između Bajića i Cvitana ostvarena po onom dobro znanom izrazu – sjaši Kurta, da uzjaši Murta. U ovom kontekstu može se analizirati i gubitak izbora Ive Josipovića koji se posipa pepelom analizirajući poraz i generalizirajući krivnju. Ipak, jasno je da razlozi poraza nisu storeni od jučer, a u tom debaklu valja imati na umu da je SDP glavna podupiruća stranka njegovoj kandidaturi. Jedan od glavnih krivaca za propast stranke, ali i Josipovića po riječima našega sugovornika jest Zlatko Komadina te tiha većina u vrhu stranke koja pokušava osigurati dugoročno svoje trenutne pozicije.

Kada već govorimo o SDP-ovim lokalnim uzdanicima teško je zaboraviti bivšu sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel koja je mjesece provela u istražnom zatvoru sve dok nije odstupila s dužnosti. S prvom damom Siska predsjednik na odlasku ugodno se družio, a za njenu priču izvući bi se mogla još jedna poslovica – gdje ima dima, ima i vatre. Probleme je vladajućoj stranci na lokalnoj razini stvorio još jedan lokalni šerif, a radi se o gradonačelniku Nove Gradiške. Zataškana je to priča koju je objavio tek naš portal, ali vrijedi na nju podsjetiti. Tamošnji članovi stranke optuživali su gradonačelnika i saborskog zastupnika Josipa Vukovića za lažiranje odluke Gradskog vijeća, a tu je priču uspješno zataškao Igor Dragovan radi sitnih političkih ciljeva. Najnovija događanja koja daleko od očiju javnosti potresaju stranku odigravaju se u Novskoj gdje je ostavku podnio kompletan gradski odbor SDP-a, razlog dakako široj javnosti nije poznat. Kada se tako sagledaju aktivnosti druga Komadine, ali i ostalih drugova jasno je da ‘pravi put’ vodi ka Ivi Josipoviću, jer za sve ove aktivnosti i on je znao. Iz priče ne treba izostaviti niti premijera Zorana Milanovića koji je između ostalih djela prilično razvukao svoju dosta elastičnu ljestvicu, koja se obila o glavu Slavku Liniću i Mireli Holy. U tom SDP-u ima puno držača ljestvi, ali i tu vrijedi ona stara – pravda je spora, ali dostižna. Nadajmo se.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr