hos, crvenkapa, spomenik, za dom spremni, barbara turk, policija

Otkrivanje spomen ploče pripadniku HOS-a, Željku Manjkasu – Crvenkapi, obilježilo je sramotno postupanje policije koja je uhitila djevojku zbog “neprimjerenog transparenta”.

Ona je, naime, u rukama držala zastavu s grbom te postrojbe, na koju je dodatno privezala natpis “Komu smeta Za dom spremni na Crvenkapinom spomeniku”, aludirajući na činjenicu da je spomenik podignut bez pripadajućeg grba.

Nakon što je saslušana u PP Dubrava, Barbara Turk za Dnevno.hr je dala izjavu:

“Za početak, ja dolazim iz domoljubne, kršćanske obitelji koja cijeni hrvatske branitelje i sve ono što su učinili za nas. Željela sam doći odati počast ubijenom Crvenkapi, al uz to sam došla na ideju da pokušamo upozoriti na nepravdu zbog zakidanja mrtvog branitelja za znakovlje svoje postrojbe koju je ponosno isticao na svojoj crvenoj beretki”, objasnila je Barbara Turk a zatim otkrila što se dogodilo u nastavku:

“Nije prošlo ni 5 min što smo raširili hosovu zastavu, a već su počeli dolaziti ljudi koji su me molili da skinem zastavu zbog natpisa. Naravno da sam odbila. Onda su shvatili da je za zastavu privezan donji natpis pa je pozvana policija koja nas je sa zastavom udaljila s odavanja počasti. Došao je Petar Janjić Tromblon i zamolio me da skinem natpis i vratim se sa HOS-ovom zastavom. Rekla sam mu da ću to učiniti samo iz poštovanja prema njemu kao vukovarskom branitelju uz primjedbu da ne razumijem zašto je moj natpis problem.

Počela sam odvezivati natpis, ali čim je Tromblon otišao, utprana sam zajedno s prijateljima u maricu i odvedena u postaju. Privedena sam, doslovno, na prevaru”, otkrila je Barbara nakon puštanja iz policijske postaje.

Doznajemo kako će Barbaru Turk i privedene mladiće zastupati odvjetnik Davorin Karačić koji je uspješno obranio Damira Markuša zbog isticanja HOS znakovlja, a u planu je i dizanje optužnice protiv nezakonitog postupanja policije. Odvjetnik će svoje klijente braniti pro bono, a za podmirenje svih ostalih eventualnih troškova ponudila se emisija Bujica.


Izvor: Sloboda.hr/Dnevno.hr