predsjednica rh kolinda grabar kitarović komisija za pomilovanje marijan hranjski

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je Komisiju za pomilovanja kojom će predsjedati predstojnik Katedre za kazneno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derenčinović.

Članovi komisije su Marijan Hranjski, Miroslav Šumanović, Damir Primorac, Mirjana Kralik, Eduard Kunštek i Ivica Tolušić koji je i tajnik komisije.

Ono što je razočaravajuće, te nije u skladu s izbornim obećavanjima i očekivanjima, jest činjenica da je Marijan Hranjski bivši komunistički javni tužitelj. Znajući tko je za vrijeme komunističke diktature mogao biti i portir, a kamoli javni tužitelj, možemo sami zaključiti o kakvom se čovjeku radi.

U ovoj državi očito se još dugo nećemo moći riješiti UDB-e i zloglasnih komunističkih kadrova, već ćemo, umjesto političke, morati ipak pričekati biološku lustraciju.

Šumanović je odvjetnik i bivši je predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, a odvjetnik je i Primorac koji je jedno vrijeme bio sudac u Splitu. Mirjana Kralik je bivša sutkinja zagrebačkog Županijskog suda, Kunštek dekan riječkog Pravnog fakulteta, a Tolušić bivši policajac koji je u svojoj karijeri bio na čelu četiriju policijskih uprava.

Komisija ima ulogu pomoći predsjednici države u donošenju odluka o pomilovanju. Riječ je o aktu milosrđa kojeg ona donosi samostalno.

Molbe za pomilovanje podnose se Ministarstvu pravosuđa koje predsjednici, to jest njezinoj komisiji daje neobvezujuća mišljenja i prijedloge.

Po pisanju medija, bivši predsjednik Ivo Josipović je u svom petogodišnjem mandatu od ukupno 1264 molbi za pomilovanje pomilovao 214 osoba, a njegov prethodnik Stjepan Mesić u 10 godina mandata odlučio je o 4.740 molbi te pomilovao 767 osoba. (Hina)