ivo josipović židovi afera barbika kolinda grabar kitarović

Iako je Ivo Josipović naizgled poraz na izborima podnio mirno i dostojanstveno, u svojim posljednjim danima na Pantovčaku, daleko od očiju javnosti, povukao je jedan ne baš državnički potez.

Na prvi pogled predsjednik na odlasku Ivo Josipović, poraz na izborima prihvatio je mirno i dostojanstveno čestitajući prvoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović na pobjedi. Taj pristojan potez u hrvatskoj javnosti je pohvaljen stoga što premijer Zoran Milanović nije postupio po tom uljuđenom demokratskom pravilu, pa se u tom slučaju javnost divila Josipoviću stoga što je postupio normalno. Ipak, mnogo je poteza koji se odvijaju iza kulisa, a koji ukazuju na to da se bivši predsjednik s porazom ne miri. Nedavno smo svjedočili istupu mlade Sandre Petrović Jakovina koja je zbog nevažećih listića dovela u pitanje legitimnost pobjede predsjednice Grabar Kitarović. Polako, ali sigurno na vidjelo izlaze detalji toga čina, koji daju naslutiti da iza istupa supruge ministra Jakovine te članice Josipovićeva stožera stoji upravo predsjednik na odlasku.

Mada se Josipovićev ured samo desetak minuta nakon najave druge supruge ministra Jakovine da će od Ustavnog suda tražiti očitovanje o izbornim rezultatima ogradio od njenih stavova, neki poznavatelji hrvatske političke scene nisu se davali zavarati. A među onima koji nisu dozvolili da se javnošću manipulira jest i politički analitičar Slaven Letica koji je tada javno upozorio da Petrović Jakovina potez nije povukla na svoju ruku. Taj čin povezao je s Ivom Josipovićem tvrdeći da upravo on stoji iza njezinih izjava. Kada se bura oko ove priče stišala, stidljivo se javnim prostorom povukla još jedan nelogičan potez predsjednika na odlasku.

Naime, uobičajeno je da predsjednik države u tehničkom mandatu koji traje od trenutka raspisivanja izbora ne donosi važne predsjedničke odluke. To bi među ostalim značilo da ne imenuje veleposlanike i kadrove na važne pozicije te da nje radi postavljanja i razriješenja. Praksa je tek da potpiše pomilovanje što se smatra činom milosrđa predsjednika na odlasku.

No, kako se u svojem mandatu nije držao ustaljene prakse, tako je i gubeći izbore posegnuo za jednim neuobičajenim potezom. Kako saznajemo, od generala Zdravka Klanca ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije zatražio je da mu hitro dostavi na potpis uredbu o ustroju vojne Agencije.

Je li tim činom pokušao uhlijebiti svoje kadrove, pitanje je koje se iz toga čina sasvim legitimno nametnulo. Pitanje je tim više legitimno kada se zna da su obrana i nacionalna sigurnost jedna od najvažnijih ustavnih ovlasti predsjednika države. Preustrojem Vojne sigurnosne službe te razmještajem kadrova od povjerenja Josipović je očito odlučio posljednji puta se zaigrati čelnika države. Ali još se jedno pitanje nameće iz toga čina podmeće li Josipović novoj predsjednici? Također, nejasno je pokušava li na taj način zaštititi osobe koje su mu bile od povjerenja? Ili možda ipak pokušava zadržati dio utjecaja i moći pozicionirajući ljude od povjerenja na pozicije unutar tajne službe? Bilo kako bilo, Josipovićevo vrijeme jest pri kraju, a s njegovim odlaskom te nadajmo se pod palicom Kolinde Grabar Kitarović na važne pozicije trebali bi biti dovedeni neki novi ljudi. Hoće li to uistinu biti tako doznati ćemo vrlo skoro.

Autor: I.Delić/Dnevno.hr