Koncert uz Majcin dan Aleksandar Rudin 42

Pod ravnanjem uglednijeg ruskog dirigenta maestra Alexandera Rudina orkestrom Zagrebačke filharmonije dojmljivo je obilježen blagdan u čast svih majki u dvorani Lisinski. Umjesto cvijećem i darovima učinjeno je to glazbom. Obilježavanje Majčinog dana ima dugu i zanimljivu povjesnicu – koja seže još u antičko doba jer pronosi snažnu simboličnost. Stoga je obilježavanje Majčinog dana razlog što je do današnjeg dana zadržalo istaknuto mjesto u kalendaru .

Tako je i Zagrebačka filharmonija u svojoj 143. godišnjici postojanja, a u sklopu svog Bijelog ciklusa, održala jedan poseban koncert i, posvetila ga upravo tomu povodu baš kako bi podsjetila javnost i istakla njegovu značnost.

Večer je započela skladbom Vokaliza skladatelja Sergeja Rahmanjinova. Iako se pod pojmom Vokaliza u vokalnoj tehnici podrazumijeva tehnička vježba za glas, u slučaju Rahmanjinovljevog ostvarenja, značenje skladbe ide mnogo dublje. Sam Rahmanjinov, svjestan potencijala melodije, orkestrirao je pjesmu tpa je baš ona u toj verziji izvedena i u sklopu filharmonijskog Bijelog ciklusa.

Koncert uz Majcin dan Aleksandar Rudin 15

Nastavila se s ne baš publici poznatom Schumannovom 2. simfonijom u C-duru koja označava skladateljev put prema oporavku, nadi i ponovnoj vjeri u život, a riječ je o veličajnom glazbenom djelu baš poput veličanstvene Pete simfonija Ludwiga van Beethovena.

Finale večeri u znaku Majčinog dana doživjela je poznatom Petom simfonijom u d-molu Dmitrija Šostakoviča, simfonija koja ni dan danas ne prestaje fascinirati – duboko dirnuti i očaravati slušatelje.

Ipak meastro Rudin ostaje s nama u Zagrebu i idući tjedan kad u petak, u Crvenom ciklusu i u subotu, u sklopu Plavog ciklusa nastupa kao violončelist pod iskusnom palicom poznatog velikana dirigiranja, maestra Dmitrija Kitajenka.

Podsjećamo da su u listopadu 2012. maestro Kitajenko i njegov učenik Alexander Rudin, održali sa Zagrebačkom filharmonijom koncert u Zagrebu, koji je i tad zaista izazvao oveće zanimanje hrvatske javnosti a u dvorani i oduševljenje publike.

Stoga ako ste među onima koji tad nisu uspjeli doći do ulaznica ili jednostavno želite ponovno uživati u virtuoznom spoju ove dvojice vrhunskih ovodobnih glazbenh umjetnika i našeg Hrvatskog najvećeg orkestra, požurite po svoje mjesto pod glazbenim suncem dvorane Lisinski, u petak ili u subotu.

Autor: Ivan Raos