Izgleda da u Gradu Zagrebu počinje promjena naziva ulica imenovanih po dužnosnicima Nezavisne Države Hrvatske, piše u četvrtak Jutarnji list.

Prije nekoliko dana u Gradsku skupštinu poslan je prijedlog za promjenu imena četiriju ulica koje se nalaze na području Ivanje Reke, koja je dio gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Riječ je o ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića. Svjetski židovski kongres već je upozoravao da je “jedan od najkonkretnijih i najvidljivijih primjera povijesnog revizionizma u javnom prostoru upravo imenovanje ulica i trgova po pojedincima koji su na različite načine i u različitom kapacitetu bili povezani s ustaškim pokretom i NDH”.

Upravo su Svjetski židovski kongres, Documenta, ljevičarski povjesničari Ivo Goldstein i Hrvoje Klasić te Erol Šehu zatražili od Vijeća gradske četvrti Peščenice preimenovanje ulica Vladimira Arka, Antuna Bonifačića, Filipa Lukasa i sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića, za koje tvrde da su bili “istaknuti suradnici nacifašističkog, marionetskog i anticivilizacijskog režima NDH”.

Domovinski pokret i Most glasovali za promjenu naziva

Pomalo iznenađujuće, spomenuti je zahtjev dobio podršku, i to različitih političkih opcija. Prvo je 9. veljače Vijeće mjesnog odbora Ivanja Reka, u kojem većinu čine BM365 i HDZ, poslalo prijedlog Vijeću gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Četiri dana poslije, na sjednici 13. veljače, Vijeće gradske četvrti Peščenica – Žitnjak podržalo je prijedlog preimenovanja četiriju ulica nazvanih po osobama iz NDH, a koje se nalaze na području Ivanje Reke. I to – što je rijetkost u Hrvatskoj – jednoglasno, neovisno o političkoj pripadnosti. Tako su vijećnici Domovinskog pokreta i Mosta podržali ovu ljevičarsku inicijativu. Nije ni potrebno naglašavati kako su vijećnici HDZ-a bili na strani platforme Možemo.

U zaključcima se nadležnom odboru Gradske skupštine Zagreba predlaže “da u suradnji s HAZU-om, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i ostalim meritornim institucijama utvrdi opravdanost prijedloga/inicijative”. Od zagrebačke Skupštine zatraženo je da se stanovnicima navedenih ulica podmire troškovi zbog promjene osobnih dokumenata, kao i da eventualna nova imenovanja ulica predloži Vijeće MO Ivanja Reka.

“Gradska četvrt Peščenica – Žitnjak i ja kao predsjednik Vijeća podržali smo promjenu ulica odmah po zaprimanju inicijative. Zbog toga smo i predložili Vijeću pozitivno mišljenje, koje je i prihvaćeno. Svjesni smo činjenice da promjena imena ulica znači i trošak stanovnicima tih ulica, zbog čega smo zatražili i od Grada dobili garanciju da će troškove promjene dokumenata snositi Grad.

Peščenica i Žitnjak gradska je četvrt u kojoj žive razne nacionalnosti i vjeroispovijesti i smatramo da je ta različitost naše bogatstvo. Zbog toga u našem kvartu nema mjesta simbolici i imenima ulica režima i ideologija koje promiču mržnju i nasilje”, rekao je Nikola Zdunić.

Ivo Goldstein, koji je jedan od potpisnika zahtjeva, kaže da je ugodno iznenađen ovakvim razvojem događaja.

“Mislio sam da će sve ići puno sporije i drago mi je da sam se prevario. Arko, Šarić, Lukas i Bonifačić imali su važne uloge u NDH i svojim su djelovanjem podržavali ustaški režim. Takve osobe ne bi smjele imati svoje ulice i iskreno se nadam da je ovo početak deustašizacije javnih prostora u Zagrebu i Hrvatskoj – izjavio je Goldstein za Jutarnji list.

Sada je na potezu gradski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, a na kraju vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba, piše Jutarnji list.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot wikipedia