tigar tigrovi željko mihotan branitelj

Mora li supruga ovog teškog invalida, k tome hrvatskog branitelja, na toplice gledati kao na nedosanjani san? Gdje su ta braniteljska prava? Nema ih, nikada ih nije ni bilo, iako nije isključeno niti da je Željkovo oboljenje nastalo kao posljedica rata.

Hrvatski branitelj koji je pet godina bio u “Tigrovima” pravi je primjer maćehinskog odnosa Hrvatske prema ljudima koji su je branili. Željko Mihotan nakon rata nije posegnuo ni za kakvim povlasticama jer ih kao branitelj koji nije ranjen zapravo i nema. Ne računajući na eventualne pogodnosti i ne pozivajući se na svoje braniteljstvo, nakon što se ’98. “skinuo”, zaposlio se kao građevinski radnik i sa svojom suprugom živio normalnim životom. A onda je jednog dana pao u vigilnu komu…

“Nije se on borio samo s bolešću, nego s aljkavošću i nezainteresiranošću onih koji su mu trebali pomagati te se borimo s institucijama koje bi trebale pomoći, a uredno zatvaraju vrata i guraju nas na dno. Ali, mi se ne damo”, napisala je Željkova supruga na stranici Pomozimo Željku da ozdravi.

“Željko je tri dana bio u dubokoj komi, ali sam ja vidjela na monitoru da i tada reagira na moj glas. Nekakva doktorica drugi dan došla je do našeg kreveta i kazala da će on tako ostati i da mora u Novi Marof. Pitala sam ju kako to ona zna kad on diše sam, niti jedan organ mu ne otkazuje, a ona je samo nešto promrmljala. Pitala sam, kako ih nije sram? Pa, pred sobom imaju branitelja kojemu se treba pokloniti do poda…”, samo je jedno od užasnih iskustava koje je Željkova supruga prošla s institucijama, a koje su od njezina supruga posve digle ruke i odlučile da je za njega najbolje poslati ga u Novi Marof. Mirjana Mihotan to je kategorički odbijala i svog teško bolesnog supruga dovela kući pa se sada potpuno sama brine o njemu. Najnovija misija joj je “Željku omogućiti odlazak na rehabilitaciju u Krapinske toplice”

tigar tigrovi željko mihotan branitelj

Mora li supruga ovog teškog invalida, k tome hrvatskog branitelja, na toplice gledati kao na nedosanjani san? Gdje su ta braniteljska prava? Nema ih, nikada ih nije ni bilo, iako nije isključeno niti da je Željkovo oboljenje nastalo kao posljedica rata. No, za gospođu Mirjanu Mihotan bolje je da se pored svega ne upušta još i u dokazivanje ove kome kao posljedice rata što je još jedna od barijera koje je gotovo nemoguće preskočiti.

U svakom slučaju, trenutna najveća snaga teško bolesnom branitelju i njegovoj supruzi dolazi od “malih ljudi”… Željkovi suborci, branitelji i nepoznati ljudi koji su se uključili u akciju za pomoć ovoj obitelji. Evo što je Mirjana kazala o posjeti Katarine Furjan njenom suprugu:

“Bila nam je Katarina Furjan… Donijela je obećano kantorionovo ulje i još ponešto. Ali najvažnije, donijela je sebe. Takvu toplu osobu nisam skoro srela. Ona i Željko su se prisjećali Selina i Tulovih greda. Pjevali su, ona s glasom, on bez glasa… Mislila sam da će Željko progovoriti kroz kanilu koliko je uživao. I sad se još smješka, a to nije često. Katarina, Bog vas blagoslovio i hvala što postojite”, opisala je Mirjana Željkovu reakciju na posjetu.

Ako netko želi pomoći hrvatskom Tigru, evo načina:
Račun za pomoć; HRVATSKA POŠTANSKA BANKA račun broj 3220933458 Mirica Mihotan IBAN HR7623900013220933458 – POMOĆ ZA ŽELJKA
Za uplate iz inozemstva – IBAN HR7623900013220933458EUR SWIFT: HPBZHR2X

Autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr