prosvjed protiv obaveznog cijepljenja za slobodu izbora

U nedjelju je na Trgu Francuske Republike u Zagrebu održan mirni prosvjed za slobodu izbora cijepljenja u organizaciji Građanske inicijative „Za slobodu izbora“ koja se protivi izmjenama Zakona o pravima pacijenata. Na prosvjedu se okupilo više od 200 ljudi, mahom roditelja s djecom.

Roditelji smatraju da je zakonska obveza cijepljenja u Hrvatskoj nepoštivanje osnovnih prava i njih i djece. Zanima ih kako je moguće da u zemlji u kojoj je više od 95% djece cijepljeno dođe do epidemije. Ističu da je to neutemeljeno zastrašivanje javnosti.

“U Hrvatskoj se ne poštuje pravo na roditeljsko odlučivanje i slobodan izbor, odnosno na dragovoljni informirani pristanak ili odbijanje cijepljenja djece. Umjesto istinitih, potpunih i razumljivih informacija o cijepljenju i cjepivima, i to ne samo o njihovoj koristi već i štetnim posljedicama, roditelje i njihovu djecu se zlostavlja, diskriminira, kažnjava, vrijeđa, ucjenjuje i ponižava. Zbog obveze cijepljenja u Hrvatskoj se ne poštuju ni prava na pedijatrijsku, vrtićku i drugu skrb (zdrave necijepljene) djece zajamčena Ustavom i zakonima RH”, upozoravaju roditelji.

Roditelji inicijative “Za slobodu izbora” zahtijevaju da Ministarstvo zdravlja, Vlada i Sabor RH:
• ukinu zakonsku obvezu cijepljenja protivnu međunarodnim konvencijama, Ustavu i zakonima RH;
• ukinu novčanu kaznu roditeljima i zakonskim skrbnicima koji odbijaju cijepljenje svoje djece;
• ukinu novčanu kaznu liječnicima koji ne žele preporučivati cijepljenje roditeljima pozivajući se na priziv savjesti;
• omoguće ravnopravan upis i odnos prema necijepljenoj i djelomično cijepljenoj djeci naspram cijepljene djece u jaslicama i vrtićima;
• omoguće ravnopravan odnos i zdravstvenu skrb pedijatara prema necijepljenoj i djelomično cijepljenoj djeci naspram cijepljene djece;
• osnuju odštetni fond putem kojeg bi se isplaćivale naknade obiteljima djece koja su umrla ili teže oboljela od posljedica cijepljenja;
• osnuju nacionalni forum za kreiranje politike cijepljenja kojeg bi ravnopravno činili predstavnici zdravstvene struke i predstavnici udruga i građanskih inicijativa za zaštitu prava pacijenata, etiku medicine i bioetiku.

Roditelji inicijative “Za slobodu izbora” također zahtijevaju da Ministarstvo zdravlja, Vlada i Sabor RH stvore pretpostavke za sveobuhvatno, pravovremeno i istinito informiranje roditelja o koristima i opasnostima od cijepljenja te u što većoj mjeri i za individualni pristup cijepljenju temeljen na zdravstvenom stanju i potrebama svakog djeteta ponaosob, kao i poticanje pravovremenog i potpunog prijavljivanja svih nuspojava cijepljenja.

Među prosvjednicima su se u nedjelju našli i pojedini političari: Ivan Sinčić iz stranke Živi zid te predsjednik Mladeži HČSP-a Frano Čirko.

Istoga dana u isto vrijeme javni skup s istim ciljem održan je i u Duborvniku, a roditelji s istaknutim transparentima u znak podrške okupili su se i u Puli. Javni skupovi protiv obaveze i prisile cijepljenja, a za poštivanje roditeljskog prava na slobodan informirani pristanak ili odbijanje cijepljenja upriličeni su i u više gradova susjednih zemalja, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske.

[photomosaic ids=”15798,15797,15795,15796″]

Foto: Sloboda.hr/Facebook Živi zid