chicken100813_0

Nakon afere sa zaraženim jajima iz Poljske, inspekcija je na tržištu pronašla i piletinu zaraženu salmonelom enteritidis. Riječ je o pilećim fileima uvezenim iz Poljske i pačjim prsima iz Mađarske. Da su opasni za zdravlje i nisu za uporabu – domaći su potrošači saznali tek nakon tri tjedna, kada je mesu peradi istekao rok trajanja te je povučeno s tržišta.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potvrdio je nakon što je u medijima objavljena afera o salmoneli u pilećem mesu uvezenom iz Poljske, da je predložio razrješenje pomoćnika ministra za veterinarstvo Tomislava Kiša, kojem zamjera što javnost, pa i on sam, nisu prije saznali za zaraženu piletinu. On je tek jučer doznao za slučaj sa salmonelom i to iz tiska. Tolušić kaže da je Kiš “načelno postupao po procedurama”, no nije izvijestio nadređenog.  Suglasan je da je o salmoneli javnost trebala ranije znati, jer je dio zaraženih proizvoda mogao ostati u hladnjacima građana.

Kontrole domaćeg mesa stroge su i rigorozne, a uvoznog čini se, labave. Slažu se u tome i inspekcije, no ruke su im zbog europske regulative prilično vezane. Dobro deklariran proizvod sa rokom trajanja i podrijetlom govori sve o samom proizvodu, dalje je na izboru kupca hoće li domaću robu ili onu uvoznu, kaže Miljenko Jurjević, viši veterinarski inspektor. Salmonelozna piletina dignula je na noge i saborski Odbor za poljoprivredu. “Postoji uredba po kojoj možemo neselektivno kontrolirati uvozne namirnice, to istina nešto košta, ali ljudski životi koštaju više”, izjavio je član odbora Josip Križanić.

Tolušić: Kupujmo Hrvatsko!

Tolušić kaže da tvrtka Lidl, koja je prodavala zaraženu piletinu, kao i svi trgovački lanci, provodi samokontrolu svojih proizvoda. To je radila i na pilećem fileu u pakovanju od kilograma, koje je uvezla Mesna industrija Braća Pivac, a proizvela je poljska tvrtka Indykpol te na pačjem mesu od 420 gramamađarskog proizvođača Hungerita. “Meso iz trećih zemalja, dakle koje nije iz EU, kontroliramo kontinuirano, ostalo povremeno, a po meni, to treba biti više i rigoroznije”, izjavio je ministar. Pojasnio je da se hrvatsko meso kontrolira na dnevnoj razini sa “sto” kontrola te je uvjeren da je meso hrvatskih proizvođača definitivno zdravstveno ispravno. “Kupujmo Hrvatsko, jer smo tu sigurniji, znamo što radimo i što proizvodimo”.

Toušić: Hitna izmjena načina informiranja građana

Lidl je 2. studenog dobio rezultate da je to meso, odnosno uzeti uzorci sadržavalo salmonelu. Ministarstvo je 4. studenog, nakon što je zaprimilo, nalaz od Lidla, provelo dodatnu kontrolu i kod Pivica i u Lidlu te nakon toga, 10. studenog objavilo to u EU RASFF-u, odnosno Sustavu brzog uzbunjivanja za hranu, navodi ministar. Tolušić navodi i kako taj sustav, koliko god bio dobar, očito ima i anomalije, jer za proizvode koji više nisu na tržištu službeno se više ne mora obavještavati javnost. “Izvještavamo javnost kad imamo povećani udio kikirikija u keksima, a ne i kad su ovakve stvari”, rekao je Tolušić, Najavio je da će Ministarstvo javno objavljivati sve stvari, pa i one koje ne mora.

U priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede stoji kako je nakon provedenog postupka samokontrole i analize Lidl Hrvatska d.o.o. 2. studenog 2016. prijavio Ministarstvu poljoprivrede da je utvrđena salmonela u uzorcima dvaju proizvoda: Svježa pileća prsa, cca. 1kg, podrijetlo Poljska, dobavljač Mesna industrija Braća Pivac, rok trajanja: 25.10.2016. Pačja prsa s kožom, 420g, podrijetlo Mađarska, dobavljač Hungerit, rok trajanja: 28.10.2016. Lidl je dao analizirati proizvode iz svog distribucijskog centra u Jastrebarskom (19.10. – nalaz negativan) te u Perušiću (21.10. – nalaz pozitivan). Laboratorijski nalaz Lidlu je dostavljen 2. studenog 2016. Lidl je od dobavljača mesa mesne industrije Braća Pivac zatražio njihove nalaze za iste proizvode. Iz Pivca su Lidlu potvrdili da su tri nalaza analiza koje su oni napravili – negativna na salmonelu.

Prema vlastitoj proceduri, 1 dan prije isteka roka trajanja, Lidl Hrvatska d.o.o. proizvode povlači iz prodaje:  24. listopada 2016. (svježa pileća prsa) i 27. listopada 2016. (pačja prsa). Svi proizvodi koji su vraćeni iz trgovina su neškodljivo uklonjeni. Lidl Hrvatska d.o.o. odradio je sve potrebne aktivnosti te redovito kontrolira proizvode koje stavlja na tržište i o tome pravodobno izvještava Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo poljoprivrede je 4. studenoga 2016. nakon dobivanja obavijesti od Lidla zatražilo dodatne informacije od veterinarske inspekcije s terena te prikupljanje svih potrebnih dokumenata kako bi se situacija prijavila u EU RASFF (sustav brzog uzbunjivanja za hranu).

Veterinarska inspekcija je nakon prikupljanja dokumentacije i svih potrebnih podataka 10. studenog 2016. obavila još jedan nadzor u Mesnoj industriji Braća Pivac i utvrdila da se u objektu ne nalaze proizvodi svježih pilećih prsa uvezenih iz Poljske. Sutradan, 11.11.2016., nacionalna kontakt-točka (više djelatnika Ministarstva poljoprivrede) prosljeđuje informaciju u EU RASFF. S obzirom na to da je tom mesu istekao rok trajanja te se ono više nije nalazilo na tržištu EU RASFF je informaciju zaprimljenu od RH klasificirao kao “information for attention” (obavijest za informaciju), a ne kao „alert“ (uzbuna). Ministarstvo je kontaktiralo s Lidlom Hrvatska d.o.o. gdje je potvrđeno da svi građani koji su kupili meso za koje se sumnja da je zaraženo salmonelom, isto mogu vratiti u najbližu trgovinu Lidla i ondje će dobiti povrat novca, neovisno o tome imaju li račun.

Izvor: Sloboda.hr/HRT