hv mimohod

Između Pantovčaka i Banskih dvora postoji suglasje da se 20. godišnjica ‘Oluje’ obilježi vojnim mimohodom u Zagrebu, no stav je predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da se zbog svoje važnosti Dan pobjede treba obilježiti i u Kninu, na način kao i do sada, potvrđeno je u utorak.

Iz Vlade, pak, potvrđuju da se ozbiljno razmatra održavanje središnje svečanosti u Zagrebu. ‘Vlada ozbiljno razmišlja o središnjoj svečanosti obilježavanja 20. godišnjice akcije Oluje odnosno Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Zagrebu, što uključuje vojni mimohod’, rečeno je iz Banskih dvora.

Pantovčak ističe kako je obilježavanje Oluje mimohodom u Zagrebu inicirala upravo predsjednica Republike kada je nedavno u svome Uredu primila ministra obrane Antu Kotromanovića i načelnika Glavnog stožera Dragu Lovrića.

Predsjednica Grabar-Kitarović predlaže da se mimohod u Zagrebu održi 4. kolovoza, a na Dan pobjede, 5. kolovoza u Kninu svečani program jednak dosadašnjim proslavama u Zvonimirovome gradu na obljetnicu ‘Oluje’.

‘Mimohod u Zagrebu i svečanost u Kninu ne isključuju jedno drugo. Dan pobjede prevažan je datum u hrvatskoj povijesti te ga, kao i do sada, treba obilježiti i u Kninu’, rečeno je Hini u Uredu predsjednice, koji ističe da je Grabar-Kitarović spremna na razgovore kako bi se implementirala ideja o obilježavanju jubilarne 20. obljetnice Oluje u Zagrebu i Kninu, prenosi Tportal.