Jean Michela Nicolier vukovar

Vukovarsko-srijemska policija provela je kriminalističku istragu nad maloljetnikom iz Vukovara, za kojeg je utvrđena sumnja da je 12. kolovoza u Vukovaru crvenim lak sprejom pošarao i oskrnavio spomen poprsje vukovarskog branitelja, francuskog dragovoljca Jeana Michela Nicoliera, doznaje se iz policije.

Iz policije navode da je u vezi s tim slučajem upućeno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Vukovaru.

Bista Jean Michela Nicoliera koja se nalazi pored mosta koji novi njegovo ime, na vukovarskom Trgu dr. Tuđmana, pošpricana je crvenim lakom u noći sa 12. na 13. kolovoza.

Oskvrnuće biste Jean Michela Nicoliera dogodilo se usred žestoke ljevičarske hajke na pripadnike HOS-a koji su, pjevajući domoljubne pjesme, promarširali Kninom za Dan pobjede. Naime, Jean Michel Nicolier bio je također istaknuti pripadnik HOS-a, pa je slučaj oskvrnuća biste vrlo lako povezati s hajkom na HOS-ovce od strane ljevičara.

Zbog oskrvnuća Jean Michelovog spomen obilježja prosvjedovalo je nekoliko braniteljskih udruga.

Jean Michel Nicolier
(1966.-1991.) došao je 1991. godine kao dragovoljac u Hrvatsku i aktivno se uključio u obranu Vukovara od velikosrpske agresije. Bio je i ranjen, a nakon sloma obrane Vukovara pripadnici Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba odveli su ga iz vukovarske bolnice. Ubijen je na Ovčari i bačen u masovnu grobnicu iz koje su ekshumirana tijela 200 žrtava, hrvatskih branitelja i civila odvedenih iz vukovarske Ratne bolnice.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: HRT