ivan penava vukovar statut ćirilica

Vukovarsko Gradsko vijeće većinom glasova izglasalo je u ponedjeljak izmjene gradskog Statuta po kojima nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru.

Izmjenama Statuta trebala bi se ispoštovati prošlogodišnja odluka Ustavnog suda da vukovarsko Gradsko vijeće u roku godine dana riješi pitanje dvojezičnosti u tome gradu.

Za izmjene je glasovalo deset vijećnika vladajuće koalicije HDZ-HKS uz podršku vijećnice HDSSB-a Slavice Jelinić, koja je osigurala presudni glas za prihvaćanje izmjena Statuta, a protiv ili suzdržano bilo je deset vijećnika iz redova SDP-a, SDSS-a, HNS-a i SNS-a.

Izmjenama Statuta su usvojene dvije odluke – Statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta te Statutarna odluka o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, kojom bi se postupno osiguravala individualna prava građana srpske nacionalnosti u Vukovaru.

Većinom glasova odbijen je prijedlog izmjena Statuta koje je predložio Klub vijećnika SDSS-a. Nakon što su izglasane promjene Statuta sjednicu su naspustili vijećnici SDP-a i HNS-a.

U višesatnoj raspravi prožetoj brojnim verbalnim sukobljavanjima vladajućih i oporbenih vijećnika, tijekom koje je predsjednik Vijeća Igor Gavrić (HDZ) udaljio sa sjednice vijećnicu SDP-a Biljanu Gaće i vijećnika HNS-a Nenada Bučka, čulo se niz suprostavljenih stajališta.

Vijećnici vladajuće koalicije (HDZ-KHS) branili su prijedlog izmjena Statuta koje je predložio gradonačelnik Ivan Penava (HDZ), a oporbeni vijećnici bili su jednoglasni u mišljenju da izmjene Statuta nude manje prava srpskoj nacionalnoj manjini od prava predviđenih Statutom iz 2009. godine.

Izmjenama Statuta nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru, a Gradsko vijeće obvezano je da razmatra u listopadu svake godine dostignuti stupanj “razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, te da u skladu s raspravljenim i donesenim zaključcima donosi odluku o mogućnosti, odnosno potrebi proširivanja opsega osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine koji žive u Gradu Vukovaru novim pravima”.

U Statut je ugrađena i obveza da Gradsko vijeće svake, a najkasnije svake druge godine, donosi dopunu Statutarne odluke kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Vukovara priznaju prethodno dogovorena nova prava.

Ustavni sud je 11. kolovoza 2014. obvezao vukovarsko Gradsko vijeće da u roku godine dana, vodeći se člankom 6. Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH, a u duhu članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u Statutu Grada Vukovara izrijekom propiše i uredi, za cijelo područje odnosno za pojedini dio ili pojedine dijelove područja Grada Vukovara, individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu uporabu svoga jezika i pisma.

Vukovarski gradonačelnik: Srbima pružena maksimalna prava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ), nakon što je na sjednici Gradskog vijeća izglasana odluka o izmjeni Statuta Grada Vukovara, izjavio je na konferenciji za novinare da se izmjenama “pružaju maksimalna prava pripadnicima srpske nacionalne manjine u Vukovaru, ako se uzmu u obzir životne činjenice i faktične okolnosti u gradu”.

Penava optužio Vladu za masovne prosvjede i nerede

“Imajući u vidu činjenicu da je primarni problem Vukovara slaba gospodarska aktivnost i važnost Vukovara kao simbola hrvatske borbe za nezavisnost, dužan sam naglasiti da je Vlada umjesto pomoći u rješavanju gorućih problema svih građana grada Vukovara ishitreno, nepotrebno i zlonamjerno nametnula problematiku koja je urodila masovnim prosvjedima, neredima, dodatnim razjedinjenjem i prikupljanjem 680.000 potpisa za referendum”, kazao je Penava.

Ishitrenost je potvrdio i sam vukovarski SDP koji svojim amandmanom odjednom predlaže odgađanje primjene prava na dvojezičnost za iduće dvije godine, iako je premijer Zoran Milanović izjavio kako odgađanja primjene zakona nema, a u tome ga je pratio i ministar uprave Arsen Bauk najavljujući svečano postavljanje ploča, ustvrdio je Penava.

Ne želeći odgovarati na pitanja novinara, Penava je Vladu pozvao da “prestane otežavati život Vukovarcima i pridruži se gradskim vlastima pri otvaranju slijedeće tvornice u Vukovaru”.

Gavrić ne vjeruje u raspuštanje Gradskog vijeća

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić (HDZ) poručio je da su izmjenama Statuta gradske vlasti ispoštovale odluku Ustavnog suda te se sada mogu okrenuti gospodarskom razvoju. Vladu je optužio da je Vukovaru nametnula problem dvojezičnosti i ustvrdio da i Vukovarci srpske nacionalnosti žele da se “trakavica oko dvojezičnosti” što prije završi.

Na pitanje novinara misli li da će Vlada zbog izmjena Statuta donijeti odluku o raspuštanju Gradskog vijeća, rekao je kako smatra da do toga neće doći, a posljednju riječ o zakonitosti izmjena Statuta daje Ustavni sud.

Klub vijećnika SDSS-a predložio je vlastiti prijedlog izmjena gradskog Statuta koji većinom glasova nije usvojen, a Klub ga nije niti detaljno obrazložio, no iz rasprave moglo se nazrijeti da je SDSS-ov prijedlog predviđao punu primjenu dvojezičnosti u Vukovaru.

Amandmane na izmjene Statua podnio je Klub vijećnika SDP-a, ali ih je tijekom sjednice povukao pa nisu niti obrazloženi a, po tvrdnjama Penave, predviđali su odgodu prava na dvojezičnost na dvije godine.

Isprave na ćirilici na osobni zahtjev

Izmjenama Statuta gradskim vijećnicima jamči se službena komunikacija na svom jeziku te radni materijali na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu vezani uz sjednice Vijeća, uz uvjet da to i zatraže.

Građanima srpske nacionalnosti gradske vlasti obvezuju se izdati pojedine pravne akte, isprave ili propise na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, i to isključivo na osobni zahtjev, te omogućiti korištenje i priznati valjanost privatnih pravnih isprava sastavljenih na području Hrvatske i kad su sastavljene na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Izmjenama se također obvezuje Gradsko vijeće da razmatra u listopadu svake godine dostignuti stupanj “razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, te da u skladu s raspravljenim i donesenim zaključcima donosi odluku o mogućnosti, odnosno potrebi proširivanja opsega osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru novim pravima”.

Gradsko vijeće se obvezuje i da svake, a najkasnije svake druge godine, donosi dopunu Statutarne odluke kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Vukovara priznaju prethodno dogovorena nova prava.

Vladajući i oporba suprotno o izmjenama Statuta

Izmjene Statuta Grada Vukovara predstavljaju iskorak u dobrom smjeru i njima su predviđena neka nova prava koja pripadnici srpske nacionalne manjine nisu do sada imali, ustvrdio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) u ponedjeljak na sjednici Gradskog vijeća na kojoj su većinom glasova usvojene izmjene Statuta, čemu se protivila oporba tvrdeći da se time smanjuju manjinska prava.

“Ovdje ništa nije u skladu sa zakonom, čak i pravo vijećnika da im se dostavljaju radni materijalni na maternjem jeziku ograničeno je time da je vijećnik obvezan prethodno to zatražiti pismenim putem”, rekao je predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a Dejan Drakulić istaknuvši da je ključ suživota u Vukovaru ostvarivanje više razine međusobnog uvažavanja, a do toga se može doći jedino “ako ćemo jedni s drugima razgovarati”.

Nije svim Srbima materinji jezik srpski

Potpredsjednik Vijeća Pilip Karaula (HDZ), dotaknuvši se popisa stanovništva iz 2011. godine koji je ocijenio krivotvorenim, naveo je kako se u popisu od 9654 pripadnika građana srpske nacionalnosti njih 6109 izjasnilo da im je srpski jezik materinji jezik.

“Svi preostali izjasnili su se da im je hrvatski jezik materinji jezik”, kazao je Karaula rekavši kako to baca potpuno drugačije svjetlo na zahtjeve predstavnika srpske manjine da se uvede dvojezičnost u Vukovaru.

“Zanemarujete činjenicu da Hrvatska nije Vukovar. Jeste li spremni prihvatiti što je to Vukovar i što se događalo u Vukovaru? To je suština cijele stvari. Za obostrani dijalog je potrebno razumijeti dobro drugu stranu, a to kod vas ne vidim”, poručio je Karaula vijećniku SNS-a Nebojši Bajiću na primjedbu da prijedlog izmjena Statuta nije u interesu srpske manjine.

Penava je u raspravi također ustvrdio kako prijedlog izmjena Statuta “maksimalno moguće prati odluku Ustavnog suda” poručivši da je prijedlog izmjena Statuta Vukovaru nametnut i “kao vrući krumpir” prebačen iz Zagreba.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak zamjerio je predlagatelju da stavlja u poziciju zakonodavca te se poigrava s pravima nacionalnih manjina u Vukovaru.

Klub vijećnika SDP-a predložio je vlastite amandmane na izmjene Statuta ali ih je tijekom sjednice povukao. Bošnjak je taj potez obrazložio riječima da je sjednica već odlučena nakon što je u nedjelju vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić najavila da će podržati izmjene gradskog Statuta.

I SDP protiv prijedloga SDSS-a

Većinom glasova vijećnika odbijen je prijedlog izmjena Statuta Grada koje je predložio Klub vijećnika SDSS-a, čijem je prijedlogu zamjerke našao i SDP.

“Mislim da tim prijedlogom ne izražavate dovoljno poštovanja prema većinskom hrvatskom narodu i protiv smo toga”, kazao je Bošnjak poručivši SDSS-u da je u prijedlogu mogao pokazati malo više spremnosti na kompromis.

Zbog kršenja Poslovnika o radu Gradskog vijeća, predsjednik Vijeća Igor Gavrić (HDZ) nakon izricanja niza opomena sa sjednice je udaljio Biljanu Gaće (SDP) i Nenada Bučka (HNS).

Izglasanim izmjenama Statuta Grada Vukovara nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru, a Gradsko vijeće obvezano je da razmatra u listopadu svake godine dostignuti stupanj “razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara te da u skladu s raspravljenim i donesenim zaključcima donosi odluku o mogućnosti, odnosno potrebi proširivanja opsega osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine koji žive u Gradu Vukovaru novim pravima”.

Gradsko vijeće svake će, a najkasnije svake druge godine, donositi dopunu Statutarne odluke kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara priznaju prethodno dogovorena nova prava.

Neće dati ostavku zbog “Jure i Bobana”

Prije rasprave o izmjeni Statuta na aktualnom satu se raspravljalo o video uratku, objavljenom proteklih dana na web portalima, u kojem zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček (HKS) i predsjednik Vijeća Igor Gavrić na Pavličekovoj svadbi pjevaju ustašku pjesmu o Juri i Bobanu. Vijećnika SNS-a Nebojšu Bajića zanimalo je misli li Pavliček podnijeti ostavku nakon što je video ugledao svjetlo dana.

“Ne bih to komentirao. Radi se o privatnoj zabavi. Kao dogradonačelnik posao obavljam maksimalno profesionalno i ne mislim dati ostavku”, odgovorio je Pavliček.

Na pitanje SDP-ovca Bošnjaka gradonačelniku Penavi, kako on gleda na objavljeni video, Penava nije želio odgovoriti poručivši Bošnjaku da je “zlonamjeran”, te da se “prvo trebao prisjetiti ministara Kotromanovića i Matića”.

Na sjednici Gradskog vijeća također je usvojen gradski proračun za 2016. godinu koji je “težak” oko 270 milijuna kuna, a prije toga sjednicu su napustili vijećnici oporbenog SDP-a, HNS-a, SDSS-a i SNS-a. (Hina)