vukovar dan grada tomislav merčep srbi sdss svečana sjednica

Sa svečane sjednice vukovarskog Gradskog vijeća u nedjelju je poručeno kako dvojezičnim pločama nije mjesto u Vukovaru te su pozvani investitori da dođu i ulože kapital u otvaranje novih radnih mjesta u tome gradu.

“Ispoštovat ćemo odluku Ustavnog suda i spriječiti postavljanje dvojezičnih ploča jer one nisu nikada bile, niti će biti u gradu Vukovaru”, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić u govoru na svečanoj sjednici u vukovarskom Hrvatskom domu u povodu Dana grada i blagdana zaštitnika sv. Filipa i Jakova.

Gavrić je pozvao pripadnike srpske zajednice u Vukovaru da radi izgradnje suživota, ako imaju saznanja, kažu gdje se nalaze posljednja počivališta Vukovaraca nestalih u Domovinskom ratu, a za čiju se sudbinu još uvijek ne zna.

Svečanoj sjednici nazočan je bio velik broj uzvanika među kojima i potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, počasni građani Vukovara Vesna Škare Ožbolt, Vladimir Šeks i Ivica Vrkić, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Branković, eurozastupnica Ruža Tomašić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te prvi zapovjednik obrane Vukovara Tomislav Merčep.

Zbog Merčepove nazočnosti sjednicu su prije samog početak napustili predstavnici srpske nacionalne manjine, predvođeni predsjednikom Zajedničkog vijeća općina, saborskim zastupnikom Draganom Crnogorcem.

“Nismo znali tko će biti sve pozvan od uzvanika na svečanu sjednicu Gradskog vijeća ali mislimo da na njoj mjesto nije optuženiku za ratni zločin nad Srbima. Ovim pozivom ukazana mu je i svojevrsna čast s čime se mi ne možemo složiti”, izjavio je novinarima nakon napuštanja svečane sjednice Dragan Crnogorac.

Osim njega, sjednicu su napustili i zamjenik vukovarskog gradonačelnka Srđan Milaković te vijećnici SDSS-a u vukovarskom Gradskom vijeću.

U govoru na svečanoj sjednici Vijeća, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je da sadašnjost nije dobra ni za grad Vukovar ni za Hrvatsku. Ipak je izrazio nadu u bolje dane rekavši kako je u zadnjih nekoliko mjeseci u Vukovaru otvoreno oko 200 novih radnih mjesta i tu u proizvodnji, što ga posebice veseli.

“Konačno je došlo vrijeme da otvorimo i teme, ne obnove kuća i cesta, već obnove gospodarstva”, rekao je pozvavši strane i domaće investitore da dođu i ulažu u Vukovar.

Nagradu za životno djelo dobili su ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, kustos Zbirke “Bauer” Zdravko Dvojković, akademkinja Alica Wertheimer-Baletić i gospodarstvenik Radwan Joukhadar. Također su uručene i Plakete te Medalje Grada Vukovara,

Program obilježavanja Dana grada Vukovara započeo je odavanjem počasti žrtvama Domovinskog rata polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, te svetom misom koju je u Župnoj crkvi svetih Filipa i Jakova predvodio provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda, fra Ilija Vrdoljak.

Na pješačkom mostu u središtu grada koje nosi i njegovo ime, svečano je otkriveno spomen poprsje Jeana-Michela Nicoliera, dragovoljca Domovinskog rata iz Francuske koji je sudjelovao i poginuo u obrani Vukovara. (Hina)