mustac_zdravko

Vrhovni sud prihvatio je žalbu obitelji Đureković i ukinuo rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je u siječnju odbio izručiti bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača Njemačkoj zbog ubojstva Stjepana Đurekovića. Predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

“Slijedom odluke Vrhovnog suda, Županijski sud u Velikoj Gorici ponovno će odlučivati o zahtjevu Njemačke za izručenjem bivšeg jugoslavenskog obavještajca”, kazao je glasnogovornik tog suda Ante Zeljko.

U izjavi za Studio 4 HRT-a odvjetnik obitelji Đureković, Siniša Pavlović izrazio je zadovoljstvo ovom odlukom, posebno u onom dijelu gdje se Giseli Đureković priznaje svojstvo stranke u postupku.

Pavlović je rekao kako još nije primio odluku, pa je ne može detaljnije komentirati. Na pitanje kada bi velikogorički sud mogao ponovno odlučivati o Mustaču, kaže da bi to moglo biti potkraj idućeg tjedna.

Detalje odluke Vrhovnog suda, velikogorički sud objavit će u ponedjeljak.

Bivšeg jugoslavenskog obavještajca Njemačka traži zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, likvidiranog 1983. pokraj Münchena, dok je njegov suosumnjičenik i bivši šef jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković predan 24. siječnja.

Za razliku od Perkovića, čije je izručenje odobrio zagrebački Županijski sud, što je poslije potvrdio i Vrhovni sud, velikogorički sud odbio je zbog zastare izručiti Mustača.

Autor: F.Č./HRT
Foto: Glas Slavonije