branimir glavaš zatvor vrhovni sud

Branimir Glavaš ostaje na slobodi. Odlučilo je to sudsko vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem suca Dražena Tripala, a članovi su Žarko Dundović i dr. sc. Zdenko Konjić, odbivši još 17. travnja žalbu državnog odvjetnika na odluku Županijskog suda u Zagrebu o puštanju Glavaša na slobodu.

Od tada je odluka bila po uobičajenoj proceduri u Službi evidencije Vrhovnog suda, koju je ipak prošla bez sjednice Kaznenog odjela.

Iako je drugo sudsko vijeće Vrhovnog suda – pod predsjedanjem suca Damira Kosa – odlučujući ranije odredilo prvo da istražni zatvor može trajati do pravomoćnog okončanja postupka, ali ne dulje od kazne izrečene Glavašu nepravomoćnom presudom (znači do 10 godina zatvora), što je onda Ustavni sud ukinuo u povodu Glavaševe ustavne tužbe, da bi onda isto vijeće, uspoređujući Glavaševu situaciju sa suoptuženicima odlučilo kako Glavaš može biti u istražnom zatvoru do 5. svibnja 2016.

Očito je utvrđeno da ipak nije riječ o suprotnim pravnim stajalištima.

U ponovljenom postupku koji slijedi, Glavaš može biti kažnjen s najviše osam godina zatvora jer je samo on inicirao ponavljanje postupka.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list