OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U odnosu na početak poplave 17. svibnja, kada je dosegao povijesni maksimum od 1.168 centimetara, vodostaj Save kod Županje do danas je pao za više od dva i pol metra. Vodostaj Save kod Županje u opadanju je u prosjeku centimetar svakoga sata, prenosi HRT.

Razina voda opada i na okolnim poplavljenim područjima, u koja su stigla 133 vatrogasca iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske, Zadarske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Vatrogasci će raditi na pranju cesta, ispumpavanju vode iz otvorenih prostora i bunara te sanaciji terena, kako bi se na poplavljenim područjima što prije normalizirao život.

Stručnjaci Hrvatskih voda, uz potporu inženjerijskih snaga Hrvatske vojske, nastavlju s radovima na izgradnji prednasipa na mjestu puknuća nasipa kod Rajevog Sela, koji bi trebao zatvoriti daljnji dotok vode iz Save na poplavljena područja. Izgradnja prednasipa bi, prema procjenama, trebala završiti ovoga tjedna. Nakon što se nasip izgradi, u Hrvatskim vodama namjeravaju vodu s poplavljenih područja crpiti agregatnim i mobilnim crpkama.

Pritom je prioritet osposobiti za rad crpnu stanicu Konjuša kod Gunje, koja ima kapacitet 5000 litara vode u sekundi, a jednim je dijelom i ona u vodi te je morala biti isključena električna energija s kojom se napaja. U Hrvatskim vodama procjenjuju kako bi se Konjuša mogla za rad osposobiti u narednih dan do dva.

Izvor: HRT
Foto: karlovacki-tjednik.hr