porezna brodogradilište

Država i porezna uprava tvrde da dugujete milijune za porez, a vi imate pravomoćnu presudu da nije tako? Slučaj vlasnika jednog dalmatinskog brodogradilišta Mirka Rapića, možda je baš takav: godinama je na vrhu liste blokiranih obrtnika s više od pedeset milijuna kuna duga, ali tvrdi: prevaren sam, Porezna uprava uništila mi je posao i život.

Od prve objave liste srama prije dvije i pol godine, Mirko Rapić na prvom je mjestu po visini poreznog duga među obrtnicima. U najboljim danima zapošljavao je više od pet stotina ljudi u svom brodogradilištu nedaleko od Splita, danas ih je ondje jedva 50. Godinama pokušava dokazati da mu je Porezna uprava zaostatke za PDV i doprinose radnicima, umjesto na tvrtku, zaračunala po obrtu – koji je stavio u mirovanje još 2006.

Rapićeva agonija počela je mnogo prije blokade porezne, i to u režiji same države. Po ugovoru s HDZ-ovom Vladom, Rapić je otkupio milijunska potraživanja jedne banke od brodogradilišta Viktor Lenac, a zauzvrat dobio zemljište koje je potom proglašeno pomorskim dobrom. Potom je izvlašten, a milijune koje je za to trebao dobiti, čeka i danas. Dugovi radnicima i poreznoj brzo su se gomilali, na dugove golema kamata, na kamatu blokada svih računa, poslovnih i privatnih.

Rapić tvrdi da poreznoj nikad ne bi ni dugovao samo da mu je država isplatila ono što je potpisala. Da ima pravo na odštetu, potvrdila je i Nina Perko iz Ministarstva pomorstva, prometa i veza. No, nagodba na Državnom odvjetništvu stoji već godinu dana, dok su Rapiću svi računi blokirani. Iz Ministarstva prometa kažu da njegovo brodogradilište radi bez koncesije, pa je uz sve probleme, upitan i nastavak proizvodnje u škveru.

Jučer su Rapića konačno primili predstavnici nekoliko ministarstava. Novi ravnatelj porezne uprave Boris Šuvak nije želio komentirati slučaj. Pozvao se na zakonsku odredbu o poreznoj tajni. Pogledajte videoprilog!