vlada

Vlada oživljava SDP-ov model zapošljavanja službenika na određeno vrijeme do dana prestanka mandata ministra u kabinetima ministara i drugih dužnosnika, tzv. ‘revolving door’ službenike, kako bi se kabineti, koji se trenutno popunjavaju službenicima s kojima se zaključuju nezakoniti ugovori o djelu, mogli popuniti kadrovima po izboru i ukusu nove vlasti, upozorio je u četvrtak Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Zamjerkama Ustavnog suda, koji je srušio SDP-ovu službeničku inovaciju jer se zapošljavanjem službenika u kabinetima bez javnih natječaja građanima prijeći dostupnost radnih mjesta i zapošljavanja u državnoj upravi, aktualna Vlada namjerava doskočiti raspisivanjem javnih natječaja, a mogućnosti da se zaposli nepoželjan kandidat – intervjuom, kao jedinim oblikom provjere znanja, sposobnosti i vještina budućih ministrovih savjetnika, priopćio je sindikat.

Intervju provodi čelnik državnog tijela ili osoba koju on ovlasti što znači da se o zapošljavanju odlučuje temeljem razgovora u četiri oka, o tijeku i rezultatima kojeg ne postoji pisani trag.

Pismeno testiranje u obliku provjere poznavanja osnova upravnog područja, simulacije rješavanja slučaja radnog mjesta, provjera znanja stranog jezika i intervju pred komisijom koji se boduje od 0 do 10 bodova i dalje su rezervirani za službenike koji se primaju za rad u pisarnici, na šalterima, u odjelima i upravama, na poslovima referenata, suradnika i savjetnika, ali ne i za kabinetske i najviše rukovodeće državne službenike.

Sindikati su prijedlog izmjena Zakona o državnim službenicima, kojim se vraća SDP-ov model “revolving door” službenika, na očitovanje dobili u utorak s rokom davanja mišljenja do četvrtka, ali tek nakon prosvjeda Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, koji je tražio da se o tom zakonskom prijedlogu ne raspravlja na sjednici Vlade održanoj u srijedu, kaže se u priopćenju.

Izvor: Sloboda.hr/Hina