zatezne kamate

Hrvatska ima najviše zatezne kamate u cijeloj Europskoj uniji. Vlada je napokon odlučila tome stati na kraj. Na današnjoj sjednici predložit će se smanjenje zateznih kamata za gospodarstvo i građane za 30-ak posto. Vlada predlaže smanjenje za građane s 12% na 8,14%, dok će za tvrtke pasti s 15% na 10,14%.

Po riječima ministra pravosuđa Orsata Miljenića, kad je kamata tako visoka, nakon nekog vremena ona postaje besmislena jer dužnik više ne može vratiti ni glavnicu. “Treba razraditi modele kako sve kamate staviti na jedno mjesto, kako ih preurediti. To se desetljećima nije radilo i sad imamo jedan dosta neuređen sustav”, smatra ministar.

Na dnevnom redu Vlade je i odluka o novom modelu monetizacije javnog duga HAC-a i ARZ-a i to njihovim razduživanjem i postupkom privatizacije HAC-ONC-a. Također, određuje se da će se razduživanje urediti posebnim zakonom.

Vlada bi na sjednici trebala odobriti i zaduženje Hrvatskim cestama i davanje državnog jamstva, u iznosu od 140 milijuna eura, radi financiranja građenja i održavanja državnih cesta i podmirenja kreditnih obveza u 2015. godini.

Pred Vladom je i prijedlog odluke o isplati razlike iznosa jubilarne nagrade službenicima i namještenicima u javnim službama. Predloženom odlukom određuje se da će se službenicima i namještenicima u javnim službama, koji su tijekom 2014. i 2015. godine ostvarili pravo na jubilarnu nagradu, a kojima je ona isplaćena prema umanjenoj osnovici od 500 kuna, temeljem sporazuma s poslodavcem kojim će se urediti pitanja sudskih sporova i troškova te pripadajućih kamata, isplatiti razlika između isplaćenog iznosa jubilarne nagrade i iznosa po osnovici za izračun jubilarne nagrade od 1.800 kuna.