milanovic_vlada

Nakon više od dvije godine mandata, Vlada je danas odlučila svojim dužonsnicima smanjiti plaće i to za “čak” šest posto. Naime, Vlada je prihvatila prijedlog izmjene Odluke o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.

‘Nećemo dopustiti izjednačavanje s onima koji su pustošili Hrvatsku i punili stranačke blagajne. Pogriješili smo i sad to ispravljamo. Nećemo podlijeći populizmu, državni dužnosnici imat će manje plaće 6 posto. Jedino mirovine nisu upitne’, izjavio je na sjednici premijer Zoran Milanović. ‘Moramo se odrediti, što nam je bitno, što je najbitnije, što je sveto te se ne dira’, kazao je premijer.

Tako će od sada premijer Milanović umjesto s dosadašnjih 20.285 kuna morati “preživljavati” s 19.068 kuna. Ova “sudbonosna” odluka Hrvatskoj će na premijerovoj plaći uštedjeti mjesečno 1217 kuna.

Potpredsjednik Vlade tako može koristiti službeni osobni automobil gornje srednje klase, s osobnim službenim vozačem 24 sata dnevno. Ministri i državni dužnosnici druge skupine mogu koristiti službeni automobil srednje klase, također s osobnim službenim vozačem 24 sata dnevno. Državnim dužnosnicima koji imaju status štićene osobe pripada pravo korištenja osobnog automobila koji im je dodijeljen prema posebnim propisima. Što se tiče državnih službenika ‘trećeg ešalona’, oni imaju pravo na korištenje službenog osobnog automobila isključivo za službene potrebe.

Autor: F.Č./HRT
Foto: Vlada RH Facebook