vlada republike hrvatske zoran milanović grb republike hrvatske

Vlada Zorana Milanovića protuzakonito je promijenila službeni izgled grba Republike Hrvatske.

Do takvog se zaključka jednostavno se dolazi uvidom u službenu internet stranicu i facebook profil Vlade Zorana Milanovića, gdje je istaknut službeni grb Republike Hrvatske u nekakvoj “umjetničkoj” verziji sa dominantnom crvenom bojom.

Uzimajući si pravo grubog kršenja Zakona o grbu, zastavi i himni, Milanovićeva je Vlada očito uzela pravo postupati kao nekakva “umjetnička institucija” koja na hrvatskim nacionalnim simbolima može kreirati određeni umjetnički izričaj na način kako im se prohtije.

Međutim, člankom 4. Zakona o grbu, zastavi i himni propisano je da se “Grb, zastava i himna Republike Hrvatske mogu rabiti u obliku, opisu i tekstu koji su utvrđeni Ustavom Republike Hrvatske i uredeni ovim zakonom”.

“U grbu i na zastavi Republike Hrvatske ne može se ništa mijenjati”, stoji u članku 4. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske.

Izgled grba, uključujući i izgled krune s povijesnim hrvatskim grbovima, precizno je opisan u članku 7. spomenutog Zakona

“Grb Dubrovačke Republike sadrži u štitu na modrom polju dvije crvene grede. Dalmatinski grb sadrži u štitu na plavom polju tri žute (zlatne) okrunjene leopardove glave. Istarski grb sadrži u štitu na modrom polju žutu (zlatnu) kozu okrenutu u lijevo s crvenim papcima i rogovima. Slavonski grb sadrži u štitu na plavom polju dvije poprečne bijele (srebrne) grede, a između greda je crveno polje po kojem lagano stupa kuna na lijevo. U gornjem plavom polju je žuta (zlatna) šesterokraka zvijezda. Grb je obrubljen crvenom crtom”, propisano je u točki 7. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske.

Međutim, uvidom u službenu stranicu i Facebook profil Vlade Zorana Milanovića stječe se dojam da odredbe Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske za vladajuću strukturu ne znače puno. Čini se kako oni radije slijede obećanje Ive Josipovića iz 2010. da će “SDP u potpunosti zacrveniti Hrvatsku”.

Uz nedvosmislen ideološki povratak u sredinu osamdesetih godina prošlog stoljeća, Vlada je kao što vidimo promjenila i zakonom definirani izgled hrvatskog državnog grba. Iz prijedloga novog izgleda registarskih pločica nameće se zaključak da je temeljni cilj ove promjene micanje prepoznatljivog hrvatskog grba.

Mnogi se sa strahom pitaju – možemo li ovakve “umjetničke” zahvate uskoro očekivati i na zastavi Republike Hrvatske?

Naravno, ni takvu mogućnost ne treba odbaciti. Ukoliko pokušaji sa grbom i registarskim pločicama prođu, ne treba isključiti ni mogućnost da se hrvatska trobojnica uskoro pretvori u “crveno-belu” zastavu, dok u konačnici u potpunosti ne “pocrveni”.

Autor: Josip Zdunić/Hrsvijet