cijena cigareta gorivo trošarine

Zbog dodatnih zahtjeva iz Bruxellesa Vlada je odlučila povećati trošarine na cigarete i gorivo, izjavio je ministar financija Boris Lalovac na sjednici Vlade.

Trošarine na cigarete povećat će se za 50 kuna na tisuću komada, a cijena kutije cigareta bit će viša za 60 do 99 lipa. Ministar je istaknuo i da smo s ovim povećanjem trošarina ispod direktiva Europske unije. Trošarina na gorivo povećat će se 20 lipa po litri. Očekuje se da će ova mjere polučiti godišnji učinak od 450 milijuna kuna, a ove godine planira se uprihoditi 280 milijuna kuna.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u Vodicama kako Vlada nije ustanju provesti strukturne reforme. ‘Sve dok se ne pokrene proizvodnja te dok ne krenu prave investicije koje će otvoriti radna mjesta, neće se promijeniti ništa’, naglasio je Karamarko, koji je vladajuće prozvao da stalno pričaju o uštedama i uzimanju iz džepa drugima, umjesto da razgovor usmjere na teme koje bi izvele Hrvatsku iz krize. Ivan Šuker smatra kako je nemoguće očekivati da će cijene goriva ostati iste, s obzirom da se trošarina diže za 20 lipa, što se s PDV-om penje na 25 lipa. Uvjeren je da će zbog rasta trošarina porasti cijene prijevoza i hrane.

Iz INA-e kažu da će trošarine utjecati na maloprodajnu cijenu. Iz Tvornice duhana Rovinj, pak, upozoravaju da će zbog poskupljenja dodatno porasti krijumčarenje cigareta, slabije se puniti proračun i ugrozit će se radna mjesta na selu i u industriji. Poslodavci su umjesto trošarina, očekivali reforme.

Hrvatska udruga poslodavaca priopćila je kako se ponovno radi na rastu proračuna umjesto da se provode uštede. ‘Upozoravamo na lakoću kojom se iznova odustaje od nužnih reformi u cilju smanjenja deficita, a povećavaju prihodi proračuna koji opet padaju na teret građana i gospodarstva. Rastom trošarina povećat će se cijene goriva, komercijalnog transporta i drugih krajnjih proizvoda za potrošače. Poslodavcima se opet povećavaju troškovi poslovanja umjesto da ih se potakne na stvaranje dodane vrijednosti što jedino osigurava pozitivne gospodarske trendove. Benzinom gasimo vatru i nadamo se da ovi potezi nisu najava mjera koje su predstavljene u Bruxellesu’, stoji u priopćenju HUP-a.