zavod za zapošljavanje nezaposleni u hrvatskoj broj nezaposlenih burza

Broj zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj u prosincu lani u odnosu na studeni smanjen je za 1,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo ukupno 186.025 zaposlenih, što je za 3.164 osobe ili za 1,7 posto manje nego u mjesecu prije. Pritom je u obrtu u prosincu bilo 165.065 zaposlenih, što je za 2.868 osoba manje nego u studenom. Broj zaposlenih u slobodnim profesijama, koji je u prosincu iznosio ukupno 20.960, smanjen je na mjesečnoj razini za 296 osoba.

Pad broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija zabilježen je u 17 područja djelatnosti i kreće se od 0,1 posto u djelatnostima informacije i komunikacije, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi do 3,7 posto u građevinarstvu.

Porast broja zaposlenih zabilježen je pak u samo dva područja djelatnosti – ostalima uslužnim djelatnostima za 0,1 posto te umjetnosti, zabavi i rekreaciji za 0,5 posto.