vladaFoto: HRT

Vlada RH održala je 16. sjednicu na kojoj je bilo 13 točaka dnevnog reda. Premijer Andrej Plenković uvodno je kazao da se bliži 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i da je to važan dan za međunarodnu afirmaciju RH.

Istaknuo je da će obljetnica 15. siječnja biti obilježena koncertom u KD Vatroslav Lisinski, u Saboru i drugdje. Dodao je i da mu je drago što se predsjednica Republike Hrvatske vratila s putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, da su se jučer čuli i da ga je obavijestila o glavnim naglascima.

Vlada je Zračnoj luci Dubrovnik (ZLD) odobrila kreditno zaduženje kod Europske investicijske banke (EIB), za financiranje projekta razvoja dubrovačkog aerodroma. Projekt razvoja ZLD-a pokrenut je 2010., a riječ je o investiciji vrijednoj približno 246 milijuna kuna, podsjetio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Sredinom prošle godine, Europska je komisija za ovaj projekt odobrila financijski doprinos od 158 milijuna eura, od čega sama ZLD mora osigurati 88 milijuna eura. Pritom bi sama Zračna luka trebala osigurati 55,5 milijuna eura iz vlastitih sredstava, dok će se preostalih 32,5 milijuna eura ‘namaknuti’ kreditima HBOR-a i EIB-a.

Ukinut rok za licenciranje ravnatelja škola

Vlada je u saborsku proceduru s današnje sjednice poslala prijedlog izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, čija je glavna novina, prema riječima resornog ministra Pave Barišića, ukidanje obveze da ravnatelji škola imaju licence od početka ove godine. “Ta je obveza pravilnikom donesenim temeljem ovog zakona na snagu stupila s počekom ove godine, a kako se do tog roka nisu ispunili uvjeti za njenu primjenu, Vlada predlaže da se ona obriše iz Zakona”, kazao je Barišić.

Uz to, ovim se zakonskim izmjenama predlaže i definiranje načina stjecanja prava na pomoćnika u nastavi ili stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju.

DIP-u za izbore 25,7 milijuna kuna

Na sjednici Vlade, među ostalim, prihvaćeno je i izvješće o tome kako su u studenom prošle godine trošena sredstva proračunskih zaliha. Prema tom izvješću, u prvih jedanaest mjeseci 2016. od planiranih 230 milijuna kuna utrošeno je gotovo 199,9 milijuna kuna. Samo u studenom  iz proračunskih je zaliha ‘utrošeno’ 29,6 milijuna kuna, od čega je glavnina, 25,7 milijuna kuna, doznačena Državnom izbornom povjerenstvu za provedbu prijevremenih parlamentarnih izbora.

Donesen je i akcijski plan za smanjenje identificiranih rizika od pranja novca i financiranja terorizma, koji prema riječima ministra financija Zdravka Marića za ovu godinu sadrži 21 mjeru. Za tu provedbu bi bili zaduženi Ured za sprječavanje pranja novca, Porezna uprava, DORH, ministarstva pravosuđa i financija te druga tijela. Ministarstvo financija će upućivati Vladi godišnja izvješća o provedbi akcijskog plana.

Na zatvorenom dijelu sjednice ministri bi, prema usvojenom dnevnom redu, trebali raspraviti i usvojiti odgovore na tri dokumenta Europske komisije – obrazložena mišljenja u vezi s potrošačkim kreditima koji se odnose na stambene nekretnine i u vezi s otpadom te pismo službene obavijesti u vezi s odobalnim naftnim i plinskim djelatnostima.


Izvor: Sloboda.hr/HRT