požar konavle

Na jugu zemlje ponovno problemi s požarima. Jedan je buknuo na dubrovačkom području jutros prije 5 sati u Solinama, ali je ubrzo stavljen pod nadzor. U susjednoj Bosni i Hercegovini, pokraj Trebinja, bukti požarna fronta duga nekoliko kilometara.

“Novi požar nastao je uz Jadransku magistralu i proširio se. Sada je pod nadzorom, izgorjelo je dvadesetak hektara visokog raslinja i nešto šume, vatrogasci su na terenu, a pomaže i jedan kanader. Nakratko je bila zatvorena magistrala, jedina cesta koja spaja Dubrovnik i Zračnu luku u Čilipima”, izjavio je za HRT Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik.

Požar je u petak izbio na području Zupci nakon udara groma te se potpomognut snažnim vjetrom velikom brzinom proširio u vatrenu liniju dugu dvadesetak kilometara. “Vatra se približila obiteljskim kućama te ugrožava električne stupove”, ističe zapovjednik Vatrogasne postrojbe u Trebinju Danko Vuković. Dodao je da je požar trenutačno nemoguće nadzirati te da vatrogasci brane samo sela. Gasitelji su raspoređeni na tri lokacije kako bi obranili obiteljske domove.

“U BiH požar je jako veliki, fronta požara trenutno ne prijeti našemu kraju, što ne znači da se ne može proširiti jer bura bi bila dovoljna da stvori velike probleme”, kazao je za HRT Stjepan Simović.