slovenci hrvatska obala

Slovenci su s prosječnim tripostotnim godišnjim porastom broja posjeta Hrvatskoj među tradicionalno najvjernijim turistima, a tako će biti i ovog ljeta, sudeći po istraživanju koje pokazuje da ove godine njih čak 72 posto planira ljetni godišnji odmor na hrvatskoj obali.

Ljetni godišnji odmor već je planiralo 37 posto Slovenaca, dok isti postotak dopust neće koristiti izvan mjesta stanovanja, pokazala je anketa koju je u subotu objavila agencija Episcenter.

Među onima koji su svoj ljetni dopust već planirali njih 72,2 posto planira ljetovati u Hrvatskoj, dok će ih u slovenskim odmaralištima boraviti 16.8 posto. Na trećem mjestu planiranih turističkih destinacija je Grčka, a slijede Turska i SAD.

U zadnjih pet godina primjetan je porast broja gostiju koji žele ljetovati u Hrvatskoj, a to potvrđuju i prve ovogodišnje rezervacije, izjavio je za portal slovenskog Telekoma Jože Režonja iz turističke agencije Relax turizem.

Po njegovim je riječima među Slovencima prisutan porast zanimanja za sve vrste smještaja, a rastu i rezervacije u hotelima s višom kategorijom, u luksuznim apartmanima, te u hotelima s četiri i pet zvjezdica.

Direktor centra Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani Goran Blažić izjavio je kako je lani u Hrvatskoj zabilježeno 1,2 milijuna turističkih posjeta iz Slovenije, a ostvareno je 7,8 milijuna noćenja. Zadnjih godina broj turista iz Slovenije povećavao se stopom od tri posto godišnje. (Hina)