UKR-5

Iako se po svjetskim medijima kao glavne predstavnike prosvjednika u Ukrajini predstavlja oporbene političke stranke, situacija na terenu je skroz drugačija.

Postoji mnogo teorija kako je došlo do revolucije i tko stoji iza nje. Također, činjenica je da su dobrim dijelom prosvjedi inicirani od strane Europske unije i SAD-a, tj. interesnih skupina koji kroz destabilizaciju Ukrajine vide svoju priliku za klasično ekonomsko porobljivanje te zemlje.

No, ako pomno pratimo situaciju na terenu, možemo vidjeti da pojedine revolucionarne organizacije ukrajinskih nacionalista igraju zapravo glavnu ulogu na ukrajinskim ulicama. Oni ne smo da sudjeluju u ukrajinskoj revoluciji, već su je i preuzeli u svoje ruke.

right-sector-pravy-suncross-hakenkreuz-sun-swastika-ukraine-kiev

Okupljeni su pod imenom “Desni sektor”. Naravno, žele smjenu ukrajinske vlasti, no na nesreću zapadnih sila ne žele Ukrajinu uvesti u Europsku uniju. To bi prema njima za Ukrajinu značilo ekonomsko samoubojstvo, pošto znamo da su dva glavna izvora prihoda u Ukrajini plinovod i poljoprivreda na zapadu Ukrajine.

“Borimo se protiv koruptivne demokracije, protiv degradacijskog i totalitarnog liberalizma, a za tradicionalne, moralne i obiteljske vrijednosti naše nacije. Protiv smo ulaska Ukrajine u bilo koju političku integraciju”, stoji u izjavi koju možete pogledati u video prilogu.

“Desni sektor” u svojim redovima ima više tisuća ukrajinskih dragovoljaca koji su spremni na svaku vrstu revolucije kako bi ostvarili svoje ciljeve. To su i pokazali posljednjih dana tijekom krvavih sukoba s policijom.

Autor: F.Č.
Foto: Reuters