kiev-middle_2799623k

Ukrajinsko ministrstvo zdravlja potvrdilo je da je u sukobima između prosvjednika i policije u Kijevu poginulo 25 osoba, među njima i novinar ukrajinskog dnevnika Vesti. Približno 241 osoba hospitalizirana je, među kojima 79 policajaca i pet novinara. Policija je noćas oko 2 sata ponovno napala građane na Trgu neovisnosti. Čuju se eksplozije, gori prosvjednički stožer, a pokušaj dogovora vlade i oporbe nije uspio. Prosvjednici su, prema tvrdnjama lokalnih medija, zauzeli vladine zgrade u nekoliko gradova u zapadnom dijelu te zemlje.

Opozicijski vođa Vitalij Kličko ranije je, nakon razgovora s predsjednikom Viktorom Janukovičem, kazao da nije postignut dogovor kako prekinuti nasilje. Kličko je kazao da je napustio sastanak u srijedu navečer nakon što je predsjednik zahtijevao da središnji kijevski trg, koji su zauzeli protuvladini prosvjednici, bude bezuvjetno očišćen. Januković je pozvao je vođe oporbe da se odvoje od radikala te ih upozorio da će u suprotnom s njima ‘drukčije razgovarati’, javio je Reuters. Janukovič je također, u službenoj izjavi, za neke članove protuvladine oporbe.

UKRAINE/

Ukrajinski prosvjednici zauzeli su vladine zgrade u nekoliko gradova u zapadnom dijelu te zemlje, dok na kijevskom Trgu neovisnosti gori prosvjednički stožer – snimke lokalnih televizijskih postaja prikazale su plamen na nekoliko katova te deveterokatnice. Lideri oporbe pozvali su prosvjednike s Trga neovisnosti da dođu u pomoć ljudima koji su možda ostali zarobljeni u zgradi. Na Trgu neovisnosti, policiju i prosvjednike razdvaja plameni zid od zapaljenih guma, šatora i stabala.

Samo nekoliko sati prije policijske akcije Moskva je Ukrajini dala dvije milijarde dolara pomoći, a zauzvrat je zahtijevala odlučnu akciju u gušenju prosvjeda. Istodobno, Kličko je pozvao Zapad na intervenciju.

Autor: F.Č./HRT
Foto: Reuters/EPA