2014-04-04T131600Z_1064714938_GM1EA441MZD01_RTRMADP_3_BELGIUM

U središtu Europske unije i nije baš onako lijepo i bajno kako nam to prepričavaju oni koji od rada u EU-birokraciji žive vrlo lagodne života. Naime, između 30 i 40 tisuća prosvjednika iz cijele Europe prošlo je ulicama Bruxellesa. Pri kraju prosvjeda, u europskoj četvrti gdje su smještene institucije EU-a, sukobili su se s policijom.

Dio prosvjednika počeo je bacati razne predmete na policiju, koja je odgovorila vodenim topovima i suzavcem. Prema prvim dojavama, ima i ozlijeđenih.

Pozivu su se odazvali sindikati iz svih zemalja članica, među njima i Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Na prosvjede je došlo i pedestak ljudi iz Hrvatske.

Cilj okupljanja bio je ponuditi novi put Europi, bez štednje, ali s velikim ulaganjem za trajni rast i kvalitetna radna mjesta, prokomentirala je Emanuela Bonacina, glasnogovornica Konfederacije koja želi pozvati građane da 25. svibnja glasuju za kandidate koji će promijeniti način upravljanja EU-om.

Naša poruka je jednostavna, ali je europski dužnosnici ne žele čuti. Naša je poruka da njihova politika kao odgovor na financijsku krizu nije dovoljna te je zapravo pogoršala društvenu i gospodarsku krizu. Naša je poruka da štednja ne funkcionira, objasnila je glavna tajnica Konfederacije Bernadette Segol.

Više od 26 milijuna Europljana je bez posla. Nezaposlenih ima 10 milijuna više nego 2008., a u 18 od 28 zemalja EU-a realne plaće su pale, ističu europski sindikati.

Autor: Sloboda.hr/HRT