Milorad Pupovac prvi je put komentirao svoju nazočnost na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske u Banja Luci. Učinio je to nakon svečane sjednice iz Vukovara, održane povodom obilježavanja godišnjice mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te međunarodnog priznanja Hrvatske.

Rekao je da njegov posjet Banja Luci nije imao politički karakter te da nije išao kao član vladajuće koalicije.

>>> SUVERENISTI PROZVALI PUPOVCA: “Prošli mjesec prijetio je generalu Sačiću, a sada slavi tzv. Dan Republike Srpske”

“Ne žalim što sam išao na akademiju obilježavanja godišnjice RS-a, jednog od entiteta u BiH, jer ništa u mojem prisustvu niti namjerama nije bilo da bih trebao žaliti. Moje prisustvo nije imalo politički karakter niti karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji u BiH vode žestoke polemike o tome kako bi trebala biti ustrojena BiH”, rekao je Pupovac.

Pupovac kaže da će se nastaviti suradnja s institucijama RS-a u humanitarnim pitanjima te da nikada nije ulazio u unutarnja pitanja BiH.

“U BiH se vode rasprave o tome što je ustavno, a što nije, mi se u te rasprave nismo uplitali. Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva sudbina je BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira”, poručuje Pupovac i dodaje da sva tri naroda u toj zemlji trebaju doći do boljih odnosa međusobnim razumijevanjem.

“Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili. Ni prema jednom nemamo dvostruki aršin. Niti smo njihovi tutori”, govori.

“Ja nisam u sporu, ako smatrate da sam u sporu, morali biste to dokazivati. Ako smatrate da sam ja čovjek koji će dezintegrirati BiH više nego što je ona dezintegrirana, onda mi to morate dokazivati”, kaže Pupovac.

“Ja nisam čovjek ružnih riječi, pazim kako komuniciram. Nikad nisam imao problema s priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje, krenuvši od vas. Zašto baš u uHrvatskoj, i zašto baš od vas, toliki interes za moje pojavljivanje na toj svečanoj akademiji. Ja sam išao kao predstavnik srpske zajednice, ja nisam više državni predstavnik”, kaže Pupovac. Dodaje da je došao zahvaliti onima koji su iz siromašne zemlje odvojili da bi pomogli još siromašnijima od sebe.

“Nisam nenavikao na to da mi se u ovih 30 godina pripisuju stvari koje mi se ne mogu pripisati”, kaže Pupovac.

“Što se tiče teških i meni neprihvatljivih riječi, više sam puta govorio protiv toga, pa ću i danas reći da sam protiv toga. Ja tamo nisam imao priliku govoriti, samo slušati, iz drugog reda, kao što kažete. Čuo sam ženu koja me  je pozvala i koja je imala vrlo uravnotežen govor, gospođu Cvijanović”, govori Pupovac dodajući i da je patrijarh na akademiji govorio onako kako bi svi trebali govoriti.

Retorika u BiH

Na pitanje je li tamo bila huškačka retorika, Pupovac kaže kako ima “poprilično istančan sluh za jezik”. “Nemojte mi u usta stavljati riječi koje vi mislite da bih ja trebao reći. Možda bih ja rekao i goru riječ od tih, ali nije pristojno da mi to radite. Svjestan sam da retorike u BiH imaju razorno loš karakter za odnose u BiH”, kaže Pupovac na pitanje o retorici koja se mogla čuti na akademiji kojoj je nazočio. Bosnom i Hercegovinom se, kaže, ne bavi, ali intenzivno prati i ako ga netko bude tražio, reći će što misli oko toga.

“Ne ispostavljajte račun meni umjesto onima koji nisu djelovali, a ovlašteni su da djeluju”, govori Pupovac naglašavajući da je došao iz razloga “posve nepolitičke prirode”.

Pupovac kaže i kako dijeli zabrinutost drugih zemalja za stanje u BiH, ali da su te zemlje imale mnogo više prilika od njega da narodima u Bosni i Hercegovini pomognu da nađu zajednički jezik i dođu do konačnog mira.

Izvor: Sloboda.hr